rad
vijest

I Europski parlament protiv lažnog samozapošljavanja platformskih radnika

Foto: Pixabay (ilustracija)

Europski parlament ovog utorka izglasao je podršku prijedlogu da se digitalne platforme spriječi u tome da svoje radnike prijavljuju kao lažno samozaposlene. Zastupnici su raspravljali o sve raširenijem problemu lažnog samozapošljavanja koje forsiraju platforme, i 524 člana su glasala za izvještaj koji je podnijela francuska zastupnica Sylvie Brunet uz podršku Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Time su zastupnici u Europskom parlamentu podržali prijedloge za zaustavljanje lažnog samozapošljavanja – uvođenje oborive pretpostavke radnog odnosa za digitalne platforme i prenošenje tereta dokaza s radnika na platforme, kao i zabrana uvođenja takozvanog trećeg statusa za koji lobira Uber, a koji bi omogućio platformama da svoje radnike tretiraju kao nešto između samozaposlene osobe i zaposlenika. Također, jedan od prijedloga je i to da bi platformski radnici trebali imati pravo da se kolektivno organiziraju i na to da ih zastupaju sindikati.

Oboriva pretpostavka radnog odnosa uz prenošenje tereta dokaza na platforme postavila bi status zaposlenika kao polazište za radni i ugovorni odnos između platformi i njihovih radnika, za razliku od trenutne situacije u kojoj je status samozaposlenika pretpostavljen, a teret dokaza snose sami radnici. Europska sindikalna konfederacija sindikata (ETUC) vrlo slične je prijedloge iznijela u odgovoru na drugu fazu konzultacija Europske komisije o radnim uvjetima u platformskom radu. U tom odgovoru detaljno je pojašnjeno kako oboriva pretpostavka radnog odnosa i prenošenje tereta dokaza trebaju funkcionirati u praksi.

Platformske kompanije ove su godine diljem Europe izgubile niz sudskih sporova koje su pokrenuli radnici koji su nezadovoljni statusom samozaposlenih jer u praksi rade kao su zaposlenici digitalnih platformi, a nemaju prava i sigurnost koji proizlaze iz radnog odnosa. Najsvježiji primjer jest onaj nizozemski, o kojem smo pisali nedavno: skupina radnika tužila je Uber za lažno samozapošljavanje, a sud je presudio da njihov odnos s kompanijom ima sva obilježja radnog odnosa.

Europska komisija bi do kraja godine trebala predstaviti direktivu o platformskom radu koja će se oslanjati na prijedloge kojima je izglasana podrška europarlamenta. Tajnik Europske konfederacije sindikata Ludovic Voet komentirao je vijesti o podršci Parlamenta navedenim prijedlozima: “Platforme su predugo stvarale ogromne profite izbjegavajući svoje osnovne obaveze poslodavca na štetu radnika, drugih poslodavaca i javnih usluga. Sretni smo što Europski parlament podržava zahtjeve koje je ETUC iznio u konzultacijama socijalnih partnera: oboriva pretpostavka radnog odnosa i prenošenje tereta dokaza s radnika na platforme idu zajedno. To će stati na kraj lažnom samozapošljavanju radnika, ali će istovremeno dopustiti platformama koje rade s doista samozapolenim radnicima da tako i nastave raditi. Glasanje je ukazalo na široki društveni konsenzus o tome da se platforme treba dovesti uokvire zakona, kojeg se svi drugi poslodavci moraju pridržavati. Komisija ne bi smjela popustiti pod pritiskom platformi i njihovih lobista da nastave izbjegavati svoje obveze ili napisati novi zakon u svoju korist.”