rad
vijest

Aplikacija za poštivanje radničkih prava

Foto: Jaime Reina / AFP

Španjolske sobarice planiraju pobijediti neprijatelja njegovim oružjem, i to tako što pokreću svoju online platformu za rezervaciju smještaja. Las Kellys, organizacija španjolskih hotelskih sobarica, uspostavlja svoju platformu nakon što su platforme kao što su TripAdvisor i Booking.com odbile njihovu ideju da radni uvjeti počnu doprinositi ukupnom rejtingu hotela. Crowdfunding kampanja organizacije Las Kellys prošlog tjedna je prešla minimalnih 60.000 eura potrebnih za pokretanje web stranice i mobilne aplikacije, a mogla bi uskoro dosegnuti i maksimalnih 90.000 eura. Da bi zadovoljili kriterije koje su odredile Las Kellys, odnosno da bi uopće bili prikazani na njihovoj aplikaciji za rezervaciju smještaja, hoteli moraju poštovati nacionalni dogovor o plaći i uvjetima rada, pridržavati se zdravstvenih i sigurnosnih propisa, imati politiku jednakih plaća i zapošljavati sobarice izravno, a ne preko agencija.

Las Kellys (naziv je igra riječima, od las que limpian – one koje čiste) počela je kao WhatsApp grupa 2014. godine. Članice su osnovale udrugu 2016., a grupa u Barceloni osnovala je i sindikat Sindicato Las Kellys Cataluña, zbog nezainteresiranosti sindikata koji je trebao zastupati njihove interese. Las Kellys grupe postoje u španjolskim većim gradovima, kao i na Balearskim i Kanarskim otocima i u pojedinim resortima. Kako piše Guardian, pokret sobarica nastao je kao odgovor na rastući trend outsourcinga radnika/ica u hotelima, posebno u velikim hotelskim lancima, odnosno njihovog zapošljavanja preko agencija. Donedavno, hoteli su sobarice zapošljavali kao svoje osoblje, pa je sobarice štitio ugovor koji garantira mjesečnu plaću od 1.200 eura za puno radno vrijeme, kao i plaćeno bolovanje i plaćeni porodiljni dopust. Iako neki ugovori sklopljeni putem agencija naizgled nude istu plaću i iste radne uvjete, glavni problem je u tome da oni također određuju koliko soba treba biti uređeno u šestosatnoj radnoj smjeni, a to je u prosjeku između 25 i 30, što jednostavno nije moguće. Kao rezultat, radnice rade prekovremeno da bi ispunile kvotu, a budući da im taj prekovremeni rad nije plaćen, zapravo su plaćene po sati između 3 i 4 eura, što je ispod razine minimalne plaće. Ako radnice ne uspiju ispuniti propisanu kvotu, dobivaju otkaz. Osim toga, agencije ih formalno zapošljavaju kao čistačice, što im dodatno snižava plaću jer čistačice spadaju u niži platni razred.

Kao što je slučaj s brojnim drugim skupinama radnika/ica, na njihove probleme ukazala je pandemija – često se događalo da se uprava uopće ne bi potrudila prijaviti na potpore za očuvanje radnih mjesta i jednostavno bi zatvorila agenciju. Vania Arana, glasnogovornica Las Kellys, izjavila je: “Oko 16.000 kolegica koje su prema ugovorima trebale raditi tijekom ljeta ostavljene su na cjedilu“. Te su žene preživljavale zahvaljujući pomoći lokalnih humanitarnih grupa i crkve. Vlada im je ponudila samo jednokratnu isplatu od 1.000 eura, i to pod uvjetom da su zarađivale manje od 400 eura mjesečno.

Arana objašnjava da je sada kada su se hoteli ponovo otvorili situacija još gora i da primaju svjedočanstva o sve gorem ponašanju hotela prema sobaricama. Osim potplaćivanja i outsourcinga, još jedan trik kojim se hoteli služe jest korištenje probnog roka od dva tjedna umjesto zapošljavanja, nakon čega se riješe radnika i uzimaju nove na probni rok. Arana također naglašava da, iako imaju članice iz Španjolske, većinu čine imigrantice iz Latinske Amerike, istočne Europe i Afrike. Vania Arana kaže da su veliko radno optećerenje i siromaštvo jedino što nam je donio outsourcing, i poručuje: “Rekla bih ljudima, ako tražite hotel, potražite onaj u kojem postoje humani uvjeti za rad i razmislite o eksploataciji”. Dok tehnički stručnjaci pripremaju aplikaciju i web stranicu koje će biti dostupne početkom 2022., Las Kellys će na terenu provjeravati ispunjavaju li pojedini hoteli kriterije kako bi ih uključile u svoju aplikaciju.