rad
Crna Gora Hrvatska Makedonija
vijest

Povratak sezone

Foto: Pixabay / ilustracija

Jedan od prvih sektora pogođenih pandemijom korona virusa bio je sektor turizma i ugostiteljstva, što su u EU posebno osjetile zemlje s najvišim udjelom zaposlenih u turizmu, kao što su Grčka, Cipar, Irska, Hrvatska, Austrija, Španjolska i Italija. Sezonsko zapošljavanje koje obilježava taj sektor u 2020. godini drastično se smanjilo u odnosu na prethodnu, 2019. godinu – u Hrvatskoj je potražnja za sezonskim radnicima pala za 42 posto. U 2020. godini pala je potražnja za glavnim sezonskim zanimanjima u turizmu i ugostiteljstvu: konobarima/cama, recepcionarima, turističkim animatorima/cama i čistači(ca)ma. Ove godine situacija se promijenila – prema objavljenim oglasima za posao, u prvih šest mjeseci ove godine objavljeno je više od 37.000 oglasa za posao, što je 27 posto više u odnosu na prošlu godinu, a samo 9 posto manje u odnosu na 2019. Dok je početkom godine broj oglasa za posao i dalje bio nizak, već u veljači je počeo rasti, da bi u ožujku broj oglasa bio usporediv s onim iz 2019. zbog popuštanja mjera (-2% u odnosu na 2019.). Prijelomni mjesec bio je svibanj, kada je broj oglasa za posao nadmašio onaj iz 2019. godine, a u lipnj je objavljeno čak 40 posto više oglasa za posao u odnosu na lipanj 2019. godine. Direktor portala MojPosao Igor Žonja, objasnio je da se radi o efektu zakašnjelog dodatnog sezonskog zapošljavanja, jer je zbog neizvjesnosti turističke sezone velik broj tvrtki čekao posljednji trenutak za pronalaženje sezonskih radnika.

Najveća ponuda sezonskih poslova u prvih šest mjeseci ove godine zabilježena je u turizmu i ugostiteljstvu – na poslove u tom sektoru odnosi se 17 posto svih oglasa, a najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci 2021. bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, radnik u proizvodnji, vozač, pomoćni kuhar te prodajni predstavnik. Treba dodati da sektor turizma i ugostiteljstva ipak bilježi pad od 19 posto u odnosu na godinu prije pandemije (2019.) kada se promatra svih šest mjeseci ove godine, ali broj oglasa za poslove u sektoru samo u lipnju je porastao za 91 posto u odnosu na prošlu godinu.

Potaknute čestim migracijama sezonskih radnika, kao i činjenicom da sezonski radnici/e često žive i rade u lošim uvjetima te im se prava često krše, sindikalne središnjice iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske potpisale su Memorandum o razumijevanju u trilateralnoj prekograničnoj suradnji s ciljem zaštite i unapređenja prava sezonskih i migrantskih radnika. Cilj je organizirati sezonske radnike/ice i potaknuti ih na učlanjivanje u sindikate kako bi se izborili za svoja prava. Radnici/e će se moći obratiti sindikatima koji su udruženi u središnjice koje su potpisale Sporazum i tako ostvariti besplatnu pravnu pomoć, koja uključuje i sudsku zaštitu, posredovanje kod poslodavaca o svim pitanjima važnima za njihov radno-pravni i socijalni status, kao i informiranje o pravima i ostalim informacijama vezanima uz rad i boravak za vrijeme sezonskog/migrantskog rada.

Kako izvještava portal projekta Rad po mjeri čovjeka, Memorandum su potpisale sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) , Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije (KSS) i rezultat je dugogodišnje suradnje sindikata na regionalnoj i međunarodnoj razini, prije svega u okvirima Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost. Ovaj je Memorandum samo jedna u nizu inicijativa za poboljšavanje pozicije sezonskih radnika i zaštite njihovih prava. Uz dugogodišnje Pravno savjetovalište za upućene radnike, SSSH ovog ljeta planira provesti i terensku kampanju diljem hrvatske obale u svrhu informiranja sezonskih radnika. Također, u tijeku je i provođenje istraživanja o iskustvima sezonskog rada na koje se možete prijaviti ovdje.