rad
vijest

Poslodavci sve više koriste softvere za nadzor nad radnicima

Foto: Pixabay (ilustracija)

Poslodavci koji koriste softvere za nadziranje svojih radnika na daljinu vrlo vjerojatno krše Zakon EU o privatnosti, upozorili su europski sindikati povodom izvještaja Europskog sindikalnog instituta (ETUI) o korištenju umjetne inteligencije na radnom mjestu. Korištenje programa pomoću kojih poslodavci mogu pratiti svaki pokret na kompjuterima svojih radnika postao je sve češći od izbijanja pandemije i sve češćeg rada od kuće. Neki od tih programa omogućuju i pristup web kamerama i mikrofonima na kompjuterima koje zaposlenici koriste za rad.

ETUI u izvještaju navodi barem 11 web stranica koje kompanijama nude softver koji će im dati “potpunu kontrolu nad kompjuterima zaposlenika“ ili “pogled preko ramena u ekrane vaših zaposlenika, bez obzira na to gdje se nalazili“. Prema izvještaju, svi reklamirani softveri krše Opću uredbu o zaštiti podataka EU (GDPR), kao i kompanije koje ih koriste. Međutim, kako piše Europska sindikalna konfederacija (ETUC), nacrt Zakona o umjetnoj inteligenciji EU neuspješno adresira korištenje umjetne inteligencije od strane poslodavaca i učinak koji to ima po radnička prava. Nacrt zakona prepoznaje neke elemente uporabe umjetne inteligencije kao rizične, ali ne sankcionira prodaju i korištenje takvih “visoko rizičnih“ sustava.

Izvještaj Europskog sindikalnog instituta upozorava da takav pristup ide u prilog proizvođačima tehnologije, dok bi nova regulacija trebala služiti tome da se zaštite prava građana EU i radnička prava. ETUC je pozvao zastupnike u Europskom parlamentu da isprave neravnotežu između interesa tvrtki i radnika u prijedlozima Europske komisije, i organizirao sastanak na tu temu s predstavnicima Europskog parlamenta i Europske komisije. Tajnica ETUC-a Isabelle Schömann izjavila je: “Nametljiva upotreba umjetne inteligencije za praćenje ljudi koji rade od kuće jasan je primjer zašto Europska unija treba stroga pravila o upotrebi umjetne inteligencije na radnom mjestu. Nacrt zakona Europske komisije o upotrebi umjetne inteligencije otvara vrata daljnjoj zloupotrebi umjetne inteligencije od strane poslodavaca, na štetu ljudskih i radničkih prava. Nužno je da zastupnici u Europskom parlamentu garantiraju jače testove koje poslodavci moraju proći prije korištenja umjetne inteligencije, uključujući savjetovanje s radnicima putem sindikata.“.

Aída Ponce Del Castillo, istraživačica i autorica izvještaja Europskog sindikalnog instituta, izjavila je: “S porastom rada na daljinu, sve više kompanija počelo je korstiti nametljive softvere za nadzor, a neki su to učinili i bez konzultacije s radnicima. Postoji velika šansa da bi korištenje takvog softvera bilo proglašeno kršenjem Zakona o privatnosti EU kada bi se radnici odlučili na sudsku tužbu.“