rad
vijest

Veća prava za platformske radnike u SAD-u

Foto: Frederic J. Brown / AFP

Administracija američkog predsjednika Bidena ove srijede blokirala je pravilo koje je trebalo olakšati klasificiranje platformskih radnika koji rade za kompanije poput Ubera i Lyfta kao nezavisnih ugovarača umjesto zaposlenika. To je pravilo donijela Trumpova administracija u siječnju 2020., a trebalo je stupiti na snagu ove godine u ožujku. Da se to dogodilo, to bi onemogućilo radnike da ostvare pravo na minimalnu plaću i kompenzaciju za prekovremeni rad, na koje imaju pravo temeljem Zakona o pravednim radnim standardima (Fair Labor Standards Act, FLSA). Ovaj potez, piše Reuters, signalizira potencijalni pomak prema većoj zaštiti platformskih radnika.

U SAD-u je platformski rad zahvatio puno veći broj zanimanja nego u Europi – osim kao vozači taksija, čistači/ce i dostavljači hrane, platformski radnici pružaju i usluge poput brige o djeci i starijima. U prošlotjednom intervjuu za Reuters, tajnik američkog ministarstva rada Marty Walsh izjavio je da bi puno američkih platformskih radnika trebalo klasificirati kao “zaposlenike” koji zaslužuju radnička prava, što se odmah negativno odrazilo na vrijednost dionica kompanija koje zapošljavaju platformske radnike. Walsh je u intervjuu rekao da će njegov odjel u narednim mjesecima razgovarati s kompanijama koje zapošljavaju platformske radnike kako bi osigurali da radnici imaju pristup stabilnim plaćama, pravu na bolovanje, zdravstvenom osiguranju i „svemu onome čemu prosječni zaposlenik u Americi ima pristup“. Nakon donošenja odluke o povlačenju pravila o neovisnim ugovaračima, Walsh je izjavio da će to pomoći u očuvanju temeljnih radničkih prava i zaustaviti eroziju zaštite radnika koja bi se dogodila da je pravilo stupilo na snagu. “Prečesto se događa da radnici gube na plaći i zaštiti kada ih poslodavci pogrešno klasificiraju kao neovisne ugovarače“, izjavio je Walsh.

Glasnogovornik Ubera u srijedu je izjavio da je trenutni sustav zapošljavanja zastario: “Sustav prisiljava radnike na izbor: ili će biti zaposlenici s više prava ali manje fleksibilnosti, ili će biti nezavisni ugovarači s više fleksibilnosti, ali s ograničenom zaštitom.” Glasnogovornica kompanije DoorDash koja se bavi dostavom hrane, također je u raspravu uvela pitanje fleksibilnosti, uz argument da dostavljači koji rade za DoorDash “u prosjeku rade manje od četiri sata tjedno, i većina njih se izjasnila o tome koliko im je važno zadržati fleksibilnost radnog rasporeda“.

Negodovanje zbog odluke Bidenove administracije izrazila je i Američka gospodarska komora, koja se nada da nova administracija neće uvoditi daljnje regulacije koje bi ograničile mogućnosti zarade za nezavisne radnike. “Razočarani smo što administracija povlači balansirano pravilo koje je bilo dobro utemeljeno u zakonu i pružalo je jasnoću radnicima i kompanijama po pitanju klasifikacije radnika.“

Bilo je i onih koji su pohvalili potez Bidenove administracije, poput AFL-CIO-a, jednog od najvećih sindikata. Iz ministarstva rada izjavili su da je pravilo o nezavisnim ugovaračima bilo u suprotnosti sa sadržajem i svrhom FLSA (Zakona o pravednim standardima rada). FLSA garantira svim zaposlenicima pravo na minimalnu plaću za svaki odrađeni sat i kompenzaciju za prekovremeni rad, a ta i ostala prava se ne odnose na nezavisne ugovarače. Poništavanje ovog pravila ne znači da će svi platformski radnici dobiti status zaposlenika, ali će im osigurati neka bazična prava.