rad
Hrvatska
vijest

Priručnik za podstanare: praktično i neophodno štivo

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff

Potražnja za podstanarskim stanom u Zagrebu proteklih je godina postala prava avantura. Bizarne priče iz takvih avantura svoje su mjesto nalazile na portalima, društvenim mrežama i u svakodnevnim razgovorima. Cijene su rasle, ponuda se smanjivala, a najmodavci su nudili u najam objekte koje se ni uz najbolju volju ne bi moglo “protumačiti” kao stambeni prostor. Ključan razlog tim trendovima bila je pojava AirBnB-a. No, iako je turizam u pandemijskom kontekstu potpuno nestao, situacija se nije bitno popravila. Najbolji dokaz tome u prilog je nedavni oglas u kojem se kao stan iznajmljivao prostor u javnoj garaži.

Takva situacija na tržištu jasno sugerira da se najmodavci i najmoprimci nalaze u neravnopravnom položaju pri sklapanju dogovora o najmu. No, ta neravnopravnost ne ovisi samo o trendovima na tržištu, već je i strukturno zadana. Najmodavcu je iznajmljivanje stana uglavnom dodatni izvor prihoda, dok je najmoprimcu stambeni prostor neophodan za život. Dodamo li svemu tome neprikladan i zastarjeli zakonski okvir, onda je sasvim jasno zašto su se u zagrebačkoj organizaciji Pravo na grad odlučili na izdavanje “Priručnika za podstanare“. Riječ je o izdanju kojem je cilj što više ublažiti spomenutu neravnopravnost između najmodavaca i najmoprimaca. Drugim riječima, “Priručnik za podstanare” predstavlja alat kojim se kompenzira nedostatak institucionalne kontrole na tržištu.

Priručnik se prvenstveno bavi pitanjem sastavljanja adekvatnog ugovora, “temeljnog dokumenta koji uređuje međusobna prava i obveze između najmodavca i najmoprimca”. Sami ugovori su donedavno bili sasvim rijetka pojava, ali zabilježen je njihov porast. Međutim, kako navode autorice i autori “Priručnika za podstanare”, njime se uglavnom štiti imovina najmodavaca i to putem penalizacije najmoprimaca. Prava i stambena sigurnost najmoprimaca najčešće se zaobilaze. Kako bi doskočili tom problemu, u Pravu na grad su prvo organizirali radionice na podstanare. Na tim su radionicama proučavali ugovore učesnica i učesnika, analizirali ih i uspoređivali te uz pomoć dostupnog zakonskog okvira nastojali pronaći što efikasnija rješenja za zaštitu prava najmoprimaca. Ta su nastojanja svoj finalni oblik dobila upravo u “Priručniku za podstanare”.

Osim detaljne analize ugovornih stavki i odnosa najmodavca i najmoprimca, izdanje sadrži i “idealni ugovor” koji najmoprimcima može poslužiti kao dokument kojim ulaze u pregovore. Također, mogu se pronaći i adrese na kojima se može zatražiti besplatna pravna pomoć. “Priručnik za podstanare” je dostupan kao tiskano izdanje i u pdf formatu. U nedostatku učinkovitog institucionalnog okvira, a o javnim stambenim politikama da i ne govorimo, ovaj priručnik predstavlja neophodni alat u potrazi za sigurnim i priuštivim stanovanjem.