rad
vijest

Bijeda španjolske mladeži

Foto: Pixabay: ilustracija

Prema brojnim pokazateljima mladi su društvena skupina koja je najviše pogođena trenutnom krizom, a to se odnosi na njihov status na tržištu rada i prihode, pristup obrazovanju i mentalno zdravlje. Zbog nesigurnog statusa na tržištu rada, za velik dio mladih osoba koji su ili nezaposleni ili rade putem privremenih ugovora o radu, odgađa se financijska i stambena neovisnost. Taj problem će se, bez ciljanih mjera koje bi pomagale mladima, odraziti na njihove plaće i karijere dugoročno. U Europskoj uniji stopa nezaposlenosti mladih trenutno iznosi 17%, gotovo dvostruko više od ukupne stope nezaposlenosti.

U Španjolskoj, jednoj od članica EU koje su najteže pogođene kako prethodnom tako i aktualnom krizom, četvrtina radnika/ica je trajno ili privremeno otpuštena u 2020. godini. Stopa nezaposlenosti mladih (osoba u dobi do 30 godina) iznosi čak 31%, dok za dobnu skupinu do 25 godina iznosi čak 40%, po čemu Španjolska stoji najlošije u EU. Istovremeno, zaposlenost starijih od 50 godina najbrže se vratila na razinu prije izbijanja krize. Isti obrazac postojao je u prethodnoj ekonomskoj krizi, između 2007. i 2013., kada je nezaposlenost mladih dosegla vrhunac od 57,5%, dok su se stariji radnici brže oporavili.

Uzroci dobne nejednakosti svode se na vrstu ugovora o radu i sektore u kojima su mladi češće zaposleni – u 2020. dvije trećine mladih radnika/ica u Španjolskoj radilo je na određeno, a 47% svih uništenih radnih mjesta u pandemiji bila su upravo privremena radna mjesta (iako je od svih radnih mjesta 26% onih privremenih). S druge strane, samo 14,3% starijih radnika radilo je na određeno. Isto tako, mladi radnici puno češće rade u nepunom radnom vremenu od starijih radnika (part-time), a takva su radna mjesta također puno češće stradavala uslijed krize.

Turizam, ugostiteljstvo i trgovina najviše su stradali sektori uslijed pandemije. Upravo u tim sektorima su mladi nadzastupljeni: u Španjolskoj je pri izbijanju pandemije više od polovice mladih radnika radilo u ta tri sektora (52%), a 16% tih radnika je otpušteno zbog krize. S druge strane, samo 28% radnika starijih od 50 godina radilo je u tim sektorima, a od toga je samo njih 2,3% izgubilo posao. Ovi podaci najbolje ilustriraju uzroke porasta nezaposlenosti mladih, jer ukazuju na sektorsku podjelu s jedne strane, i na vrstu ugovora s druge strane kao uzroke dobne nejednakosti u krizi.

Nedavno provedeno istraživanje Španjolskog vijeća za mlade (CJE) došlo je do podatka da čak 82,7% mladih u dobi od 16 do 29 godina živi sa svojim roditeljima. Drugo istraživanje koje je proveo Institut za mlade u Španjolskoj, došlo je do nalaza da samo 67,2% osoba u dobi do 30 godina smatra da nije izgledno da će se preseliti od roditelja u idućih godinu dana (dok je godinu dana ranije to smatralo njih 52%). Isto istraživanje pokazuje da oko 40 posto mladih smatra da je nimalo ili malo vjerojatno da će pronaći posao u idućih godinu dana.

Kao što smo pisali, brojna istraživanja provedena u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u pokazuju da su usamljenost i problemi s mentalnim zdravljem tijekom pandemije puno izraženiji među mladim ljudima nego među starijima. U Španjolskoj, prema navedenom istraživanju Instituta za mlade, čak jedna trećina mladih trpi psihičke posljedice zbog pandemije i uvedenih mjera za sprečavanje širenja virusa.