rad
vijest

Uber je OK s radničkim pravima, ako baš mora biti

Foto: Pixabay, ilustracija

Uber je u utorak (16. ožujka) izjavio da će svojim vozačima u Ujedinjenom Kraljevstvu dodijeliti status radnika, koji će im donijeti pogodnosti koje dosad nisu imali jer ih je kompanija tretirala kao samozaposlene nezavisne vozače. Ova odluka uslijedila je nedugo nakon sudske odluke iz veljače kojom je presuđeno da su dvojica vozača koji su 2016. podigli optužnicu protiv Ubera, James Farrar i Yaseen Aslam, radnici, a ne samozaposleni kako su tvrdili iz Ubera u nastojanju da izbjegnu priznavanje prava vozača na minimalnu plaću i plaćeni godišnji odmor.

Uz Ubera su svoju odluku, potaknutu sudskim porazom, pokušali predstaviti kao komparativnu prednost nad drugim digitalnim aplikacijama koje posluju u UK-u: “Odsad će više od 70.000 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu biti tretirani kao radnici i zarađivati barem minimalnu plaću, ukoliko rade za Uber” (…) „vozači će zarađivati uz veću sigurnost i moći će planirati svoju budućnost, dok će istovremeno zadržati fleksibilnost koja je ključna za industriju”, izjavio je izvršni direktor Dara Khosrowshahi, dodajući kako je minimalna plaća za njihove vozače tek temelj, jer mogu zaraditi i više. Treba naglasiti i da je kategorija radnika (worker) u Ujedinjenom Kraljevstvu drugačija od kategorije zaposlenika (employee), pa se tako ova odluka Ubera razlikuje od one nedavno donesene u Španjolskoj, koja će radnicima platformi garantirati veća prava kao zaposlenicima platformi.

Međunarodni sindikat zaposlenih u uslužnom sektoru (SEIU, The Services Employees International Union) koji se bori za radnička prava vozača Ubera u SAD-u pozdravio je ovu odluku. “Ovo razotkriva gotovo desetljeće taktika zastrašivanja tvrtki poput Ubera i jasno pokazuje da Uber u bilo kojem trenutku može odabrati pravilno klasificiranje svojih vozača kao radnika i isplaćivanje poštenih plaća”, rekla je predsjednica SEIU-a Mary Kay Henry, prokazujući licemjerne pokušaje Ubera da izborena prava vozača predstavi kao svoju prednost. Khosrowshahi je za Evening Standard izjavio: “Shvatili smo da će platforme poput naše poslovati drugačije u različitim državama. Budućnost rada je previše važno pitanje da bi postojalo jednoznačno rješenje, i to je OK.”

Istovremeno, u Kaliforniji je Uberu OK sasvim drugačiji model, poznat pod nazivom Prijedlog 22 (Proposition 22). Riječ je o novom zakonu usvojenom putem referenduma u studenom prošle godine, a koji su predložili Uber, Lyft i druge digitalne platforme kako bi bili oslobođeni obaveze klasificiranja svojih radnika kao radnika. Tu obavezu trebao im je nametnuti kalifornijski zakon “Assembly Bill 5” (AB5) koji je stupio na snagu u siječnju 2020., a koji je promijenio kriterije prema kojima se nekoga treba smatrati radnikom i, posljedično, garantirati mu pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, doprinose za socijalno osiguranje, plaćeno bolovanje i godišnje odmore itd. Platforme su se oglušile o novi zakon AB5, a Uber i Lyft su u znak protesta prijetili da će prekinuti poslovanje u Kaliforniji, jer bi prema tom zakonu trebali priznati sve svoje radnike kao radnike. Pored toga, platforme su financirale kampanju za promicanje Prijedloga 22 s ukupno 200 milijuna dolara i time oborile rekord u financiranju kampanji u Kaliforniji. Kampanjom su platforme nastojale glasače uvjeriti u prednosti Prijedloga 22 agresivnim porukama na samim aplikacijama, naljepnicama na Uberovim vozilima i slično. Platforme su pobijedile s 58% glasova za Prijedlog 22, koji je vozačima ipak donio neke pogodnosti – pravo na minimalnu plaću, osiguranje za vozilo i djelomične doprinose za zdravstveno osiguranje.

Kao i u britanskom slučaju, i ove “pogodnosti” uključene su u Prijedlog 22 kao ustupak drugoj strani, bez čije borbe bi platforme rado zadržale stanje kakvo je bilo prije donošenja zakona AB5, kada nisu morale svojim radnicima garantirati čak ni taj minimum prava. Vozači Ubera i radnici drugih digitalnih platformi u Kaliforniji nedavno su podignuli novu tužbu, tvrdeći da je Prijedlog 22 protuzakonit. Međutim, u Prijedlog 22 lukavo je ugrađena i odredba prema kojoj bi za promjenu tog zakona bilo potrebno prijeći iznimno visok prag od sedam osmina glasova. Čini se da su Uberu radnička prava ponekad OK – onda kad je na to prisiljen.