rad
vijest

Poraz platformi u Španjolskoj

Foto: AFP / Pau Barrena / Ilustracija

Španjolska je prva država u EU koja je donijela zakon prema kojemu svi dostavljači koji rade za online platforme moraju biti prepoznati kao radnici i automatski dobiti pripadajuća prava poput doprinosa za socijalno osiguranje. Novi zakon, u čijem su donošenju sudjelovali i španjolski sindikati, pokriva platforme Deliveroo, Glovo, Stuart, Amazon i UberEats.

Ovaj zakon donesen je nekoliko tjedana nakon presude Suda u Barceloni protiv Deliverooa – podsjetimo, tom je prilikom presuđeno da Deliveroo mora platiti 1,3 milijuna eura doprinosa za socijalno osiguranje za svojih 748 zaposlenika-dostavljača koji su bili lažno samozaposleni. To nije jedini sudski poraz Deliverooa – u posljednjih nekoliko mjeseci sudovi u Bolonji, Valenciji i Madridu te Žalbeni sud u Amsterdamu donijeli su presude protiv Deliverooa zbog lažno samozaposlenih dostavljača, kao i zbog nepravednog postupanja prema zaposlenicima koji su koristili pravo na bolovanje ili sudjelovali u štrajkovima.

Tajnik Europske sindikalne konfederacije (ETUC) Ludovic Voet komentirao je novi španjolski zakon: “Zakon o dostavljačima u Španjolskoj početak je kraja lažnog samozapošljavanja diljem Europe. On postavlja standard za nadolazeću akciju na razini EU – radnik mora biti prepoznat kao radnik. (…) Platforme su ostvarivale ogromnu zaradu lažnim samozapošljavanjem, čime su izigravale radnike, druge tvrtke koje igraju prema pravilima, kao i javne službe.” Dva najveća španjolska sindikata, Comisiones Obreras (CC.OO) i Unión General de Trabajadores (UGT) zahtijevali su da novi zakon o pravima zaposlenika platformi obuhvati sve platformske radnike, a ne samo dostavljače/ice hrane. Međutim, novi zakon obuhvaća samo dostavljače/ice i to samo one koji rade za pet navedenih platofrmi, dok će ostale kompanije-platforme prema novom zakonu samo imati obavezu dostavljati predstavnicima radnika informacije o tome kako njihovi algoritmi utječu na radne uvjete zaposlenika, odnosno kako se dodjeljuju poslovi i kako se procjenjuju performanse dostavljača.

Udruge koje predstavljaju dostavljače i, očekivano, platforme nisu zadovoljne novim zakonom i tvrde da će on dovesti do urušavanja ionako teško pogođene ugostiteljske industrije u Španjolskoj. Tisuće dostavljača u raznim gradovima diljem Španjolske su prosvjedovale posljednjih tjedana protiv donošenja takvog zakona jer neki dostavljači žele zadržati fleksibilnost koju im daje status samozaposlenosti, iako podržavaju potrebu za boljom regulacijom njihovih radnih uvjeta i plaća. Europska komisija nedavno je pokrenula konzultacije o pravima zaposlenika platformi i u planu je uspostava zakona koji bi regulirao poslovanje platformi narazini EU. Novi zakon na europskoj razini mogao bi uz uvođenje regulacije ispasti naklonjeniji platformama od onog španjolskog, odnosno dozvoliti da platforme koriste samozaposlene radnike, što bi nadjačalo zakone na nacionalnoj razini. Iz tog razloga Europska sindikalna konfederacija (ETUC) zahtijeva od Europske unije da uspostavi pravni okvir za poslovanje platformi kako bi na europskoj razini svim platformskim radnicima bilo osigurano pravo na odgovarajuću plaću, socijalnu zaštitu (plaćeni godišnji odmori, bolovanja i naknada za nezaposlenost) i kolektivno pregovaranje putem sindikata.