društvo
Crna Gora
vijest

Necijepljena djeca: tempirano nacionalno samoubojstvo?

Foto: AFP / Mohd Rasfan / Ilustracija

Crnoj Gori potencijalno prijeti epidemija u pandemiji. Kako pišu Vijesti, a prema još uvijek neslužbenim informacijama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), cjepivo protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole (MMR vakcina) u 2019. godini primilo je svako peto novorođenče, odnosno njih 20 posto. Budući da procijepljenost populacije mora biti oko 95 posto da bi se neka bolest iskorijenila, ovako niski brojevi su izrazito zabrinjavajući, ali i poražavajući. Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da bi svako narušavanje ili prekid imunizacije u ovakvim okolnostima predstavljalo katastrofu, ističu Vijesti. U prevodu, od ovih potencijalno opasnih bolesti zaštićeno je tek svako peto dijete u Crnoj Gori, što znači da se te nekada iskorijenjene bolesti vrlo lako mogu opet vratiti, pogotovo u situaciji klimatske krize gdje se zbog rasta temperatura i topljenja leda otapaju stari “iskorijenjeni” virusi zaleđeni u permafrostu (npr. SARS, crna kuga itd..)

Vijesti su tražile komentar od IJZ-a gdje im je rečeno da su prošle godine u Crnoj Gori poduzete sve aktivnosti pedijatrijskih službi kako bi se provela imunizacija ovom MMR vakcinom, te da je rezultat uspjeh od svega 45 posto procijepljenosti u generaciji rođenoj 2018. godine (dvostruko više nego što ukazuju procjene za generaciju rođenu 2019.). Iz crnogorskog javnog zdravstva objašnjavaju za Vijesti kako je: “Vakcina protiv morbila, zaušaka i rubeole u upotrebi u Crnoj Gori od 1994. godine, a u nekim zemljama zapadne Evrope koju deceniju i duže. Tokom višedecenijskog praćenja i nakon stotina miliona doza datih djeci širom svijeta jasno su utvrđene njene osobine i precizno se znaju neželjene reakcije od kojih nijedna nema visoke razmjere niti po učestalosti niti po ozbiljnosti…”.

Iz IJZ također napominju kako je očekivano da će globalna epidemija uzeti danak u drugim sektorima javnog zdravstva, ali da su se oni izrazito trudili kako preventivni sistemi očuvanja zdravlja pred drugim bolestima nisu izgubili na prioritetnosti, pa tako ni imunizacija, te su takve mjere dio planiranja protuepidemijskih mjera. To je bilo nužno tako odraditi kako SARS-CoV-2 virus ne bi ostavio još veće posljedice po javno zdravlje: “Prilikom planiranja protivepidemijskih mjera, dužna pažnja kod nas je bila usmjerena i na minimiziranje svakog prekomjernog rizika od obolijevanja i smrtnosti od drugih bolesti i stanja, a posebno opasnih zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama. Razloga za ovakvo postupanje je više a u najvećoj mjeri leži u činjenici da bi svako narušavanje ili prekid pružanja imunizacije, čak i nakratko, rezultirao povećanjem broja osjetljivih pojedinaca sa porastom mogućnosti izbijanja epidemija bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijama, što bi u cjelokupnim okolnostima predstavljalo pravu katastrofu”, kazali su iz IJZ za Vijesti.

Najmoćniji alat medicine

Budući da se bolesti koje se sprečavaju MMR cjepivom lako šire – njihovo razbuktavanje izazvalo bi neizdrživo opterećenje zdravstvenog sustava već ionako opterećenog izbijanjem globalne epidemije korona virusa. Te bolesti mogu izazvati encefalitis, upalu uha, teške upale respiratornih puteva i pluća, oštećenje vida i teške dijareje koje dovode do ozbiljne dehidracije djece. Komplikacije su najteže kod necijepljene djece mlađe od pet godina i kod starijih od 30 godina. Smrtnost djece je 2 na 1000 zaraženih, a u okolnostima korona virusa, bile bi i veće, smatraju u IJZ, prenose Vijesti.

Nisku stopa procijepljenosti djece, IJZ pripisuje pandemiji korona virusa jer je za generaciju rođenu 2014. godine stopa vakcinacije makar jednom dozom polivalentnih cjepiva iznosila više od 90 posto. Dapače, praksa prema polivalentnim cjepivima drugačije je od odnosa prema MMR cjepivu. Kako pišu Vijesti, iz IJZ tvrde da je “čak 94.3 odsto djece rođene 2019. primilo makar jednu dozu petovalentne vakcine, a 83,2 odsto sve tri neophodne doze u prvoj godini života. 88,12 odsto rođenih 2018. godine je primilo sve tri doze a 94,34 odsto makar jednu dozu petovalentne vakcine”.

Kao objašnjenje na pitanje zašto se onda odgađa MMR cjepivo, iz IJZ kažu da roditelji samo odgađaju cjepivo dok „dijete ne ojača“, što liječnici smatraju pogrešnom i opasnom praksom jer to produžava period u kojem dijete nije zaštićeno i povećava rizik od zaraze u periodu života djeteta kada su “posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije”. Takva praksa, pišu Vijesti “urušava i kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana.” Crnogorski Institut za javno zdravlje poentira kazavši kako je cjepivo “jedno od najmoćnijih alata u istoriji medicine i javnog zdravlja” te da se programi imunizacije mogu i moraju provoditi i tokom epidemije.