rad
vijest

Radnici Googlea osnovali sindikat

Foto: AFP / Kenzo Tribouillard

Zaposlenici Googlea prošlog su tjedna osnovali sindikat Alphabet Workers Union (AWU). Glasnogovornici su najavili osnivanje sindikata u tekstu objavljenom u New York Timesu prošlog ponedjeljka (4. siječnja), u kojem su izjavili da im je cilj osigurati radnicima pravedne plaće i bolje radne uvjete te rad bez straha od zlostavljanja i diskriminacije. Osnivanje AWU-a je nastavak borbe koju su radnici dosad vodili putem peticija, prosvjeda i štrajkova, što je često završavalo zastrašivanjem i otpuštanjem organizatora akcija od strane uprave. Osnivanju AWU-a prethodio je niz akcija koje su navedene na službenim stranicama sindikata: zaposlenici Googlea 2018. godine organizirali su štrajk zbog pogodovanja kompanije visoko pozicioniranim djelatnicima optuženima za seksualno uznemiravanje. Iste godine zaposlenici Googlea pisali su javna pisma u kojima su prokazali ulogu kompanije u izradi cenzuriranog pretraživačkog sustava namijenjenog kineskom tržištu te potpisali peticiju protiv razvijanja tehnologije za ratnu industriju. Zaposlenici su također potpisali peticiju kojom se osuđuje suradnja Googlea s američkom Agencijom za carinu i zaštitu granica zbog uloge agencije u razdvajanju imigrantskih obitelji na granici. Nepravedno ponašanje kompanije prema privremeno zaposlenima i vanjskim suradnicima također je bilo predmet spora – stotine zaposlenika Googlea potpisalo je pismo solidarnosti s takvim radnicima 2019. godine. Timnit Gebru, stručnjakinja za razvoj umjetne inteligencije i jedna od članica sindikata, 2020. je dobila otkaz zato jer je prigovorila na način na koji kompanija tretira manjine.

Nakon velikog štrajka 2018. zbog pogodovanja djelatnicima kompanije optuženima za seksualno uznemiravanje, Google je angažirao i vanjsku konzultantsku kompaniju IRI, poznatu po anti-sindikalnom djelovanju, da pokuša spriječiti organiziranje radnika u Googleu. Uz njihove savjete Google se okrenuo klasičnim taktikama uništavanja sindikata poput promjene pravila o tajnosti informacija, da bi optužio organizatore akcije za curenje informacija i na kraju i otpustio četvero radnika koji su organizirali akciju. Nakon tog događaja organizatori štrajka počeli su održavati tjedne sastanke kako bi osmislili najbolju taktiku djelovanja u budućnosti. Zaključili su da su najuspješnije kampanje bile one u kojima je sudjelovao velik broj radnika/ica kompanije jer su na taj način uspjeli ostvariti barem djelomični pritisak na upravu i zaustaviti neke štetne odluke, poput one o razvijanju cenzuriranog pretraživača za kinesko tržište ili one o suradnji s američkom Agencijom za carinu i zaštitu granica. Kontaktirali su najveći američki sindikat radnika u telekomunikacijama i medijima CWA (Communication Workers of America), koji broji oko 700.000 članova/ica, koji im je dao podršku i informacije, te je AWU službeno osnovan nakon godinu dana sastanaka i planiranja.

AWU trenutno broji oko dvjesto članova, ali otvoren je za sve zaposlenike Alphabetovih podružnica, kao i za honorarno zaposlene, zaposlene u nepunom radnom vremenu, dobavljače i zaposlenike Alphabetovih ugovornih podizvođača. Ovi neslužbeni zaposlenici čine ogroman dio radne snage “iz sjene” u Googleu, brojčano veći (oko 135.000) od direktnih zaposlenika Googlea (oko 115.000). Po svojoj formi AWU je manjinski sindikat koji funkcionira nezavisno od Nacionalnog odbora za radne odnose, što znači da neće imati neka od zakonskih osiguranih prava poput prava na kolektivno pregovaranje, ali će moći uključiti širi spektar radnika/ica od direktnih zaposlenika Googlea. Osim što je riječ o prvom sindikatu unutar kompanije Alphabet, to je i jedan od prvih većih pokušaja organiziranja radnika u američkom tehnološkom sektoru uopće.