klima
vijest

Kao kanarinac u rudniku: presuda za smrt uzrokovanu zagađenjem

Foto: AFP / Ben Fathers / Ilustracija

Zagađenje zraka uzrokovalo je smrt devetogodišnje djevojčice koja je bolovala od astme. Zaključak je to jednog suda u Londonu u Velikoj Britaniji. Mrtvozornik Južnog Londona kojeg je sud ispitivao dva tjedna, kako piše Guardian, “ušao je u povijest” svjedočenjem na sudu da je zagađenje zraka dovelo do smrti djevojčice. Mišljenje mrtvozornika bilo je da je “neuspjeh u smanjenju razine onečišćenja do zakonskih granica mogao doprinijeti njezinoj smrti, kao i propust da se majci žrtve pruže informacije o mogućnosti zagađenja zraka da pogorša astmu.”

Djevojčica je umrla 2013. godine, od kada njezina majka vodi pravnu bitku kako bi dokazala da je “akutno zatajenje dišnog sustava” koje je dovelo do smrti njene kćeri, uzrokovano ne samo teškim oblikom astme nego prije svega izloženošću zagađenom zraku koje je dovelo do astme i pogoršalo njeno zdravstveno stanje. Prije smrti, djevojčica je zbog brojnih napada astme, u tri godine prije smrt, čak 30 puta završavala u bolnicama.

Budući da je Elle Kissi-Debrah cijeli svoj život živjela blizu jedne od glavnih prometnica u Južnom Londonu (u kvartu Lewisham) koje su prometna žila kucavica, “bila je konstantno izložena prekomjernom zagađenju kojeg izazivaju dušikov dioksid i PM čestice”. Na tome mjestu glavno zagađenje izazivaju baš prometne emisije, a mjerene čestice su u pravilu iznad razina dopuštenih u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak, ni grad ni država nisu ništa poduzeli da se zagađenje smanji, iako je ono premašivalo razine dopuštene kako u Britaniji tako i u cijeloj EU.

Budući da je djevojčica cijeli život živjela u krugu od 30 metara od velikih cesta, mrtvozornik je s lakoćom zaključio da je stanje zraka pridonijelo njezinoj smrti jer je “izloženost dušikovom dioksidu i PM bila vrlo visoka” dodavši da su “zdravstveni učinci onečišćenja zraka poznati već dugi niz godina, a posebno su ugrožena djeca i djeca s astmom.” On nema nikakve sumnje u to da je “onečišćenje zraka istovremeno izazvalo i pogoršalo Ellin poseban oblik teške astme”.

S njim se složio i prof. Stephen Holgate, imunofarmakolog i savjetnik za respiratorne bolesti Sveučilišta u Southamptonu i općoj bolnici u Southamptonu koji je rekao je da je “biološki uzrok pogoršanja Elline bolesti u zimskim mjesecima sezonsko pogoršanje onečišćenja zraka”.

Kako ističe Guardian “presuda je prva ove vrste u Velikoj Britaniji i vjerojatno će povećati pritisak na vladu da se uhvati u koštac s ilegalnom razinom zagađenja zraka u cijeloj zemlji.” Presuda znači da će javno zdravstveni programi morati uračunati zagađenost zraka kao jedan od uzroka bolesti i smrti. Spomenuti imunofarmakolog inače je ranije bio član kraljevske komisije za zagađenje okoliša sve dok ona nije zatvorena 2011. godine. Na suđenju je žestoko kritizirao Ministarstvo za okoliš, hranu i ruralna pitanja i te Ministarstvo za zdravstvo i socijalnu skrb zbog toga što nisu ozbiljnije shvatili problem.

Nakon ove pravomoćne presude glasnogovornik britanske vlade objavio je da će država putem novog zakona o okolišu izdvojiti 3.8 milijardi funti za očistiti prijevoz i riješiti onečišćenje NO2. Vodit će se posebna briga o zaštiti zajednica od onečišćenja zraka, posebno od onečišćenja PM2.5, za koje znamo da posebno štetno djeluju na zdravlje ljudi. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući članku 2. Zakona o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo na život.

Nadajmo se da je ovo presedan čija će se praksa proširiti svijetom i Europom brzinom svjetlosti.