društvo
vijest

Pravo na lijek

Foto: Facebook stranica iniciative Right to Cure

Sindikati u zdravstvu, nevladine organizacije, aktivističke grupe, studentska udruženja i zdravstveni stručnjaci okupili su se u široku koaliciju koja je 30. studenog pokrenula građansku inicijativu “Right to Cure”. Cilj je inicijative uvjeriti Europsku komisiju da poduzme mjere kako bi se osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, kao što su patenti, ne ograniče dostupnost tretmana i cjepiva protiv bolesti Covid-19. Europska građanska inicijativa (ECI) je mehanizam koji omogućava građanima EU da predlažu propise ako skupe 1 milijun potpisa u razdoblju od godine dana. Inicijativa “Right to Cure” predstavlja način za izražavanje zabrinutosti javnosti oko mogućnosti da bi nova cjepiva i terapije mogli biti dostupni samo malom dijelu populacije zbog čega predstavnici inicijative traže da buduće cjepivo, terapija i drugi medicinski proizvodi za Covid-19 budu tretirani kao javno dobro.

Anne Delespaul, predstavnica inicijative i liječnica iz Belgije, pojašnjava razloge za zabrinutost: “Kad farmaceutske kompanije izjave da cjepivo nude po niskoj cijeni ili kada vlade kažu da će cjepivo biti besplatno za građane, to nas navodi na krive zaključke. Kao da to sve ne plaćamo upravo mi. Istraživanje i razvoj cjepiva većinskim je dijelom financiran javnim sredstvima Europske unije. Međutim, nije nam dozvoljena nikakva javna kontrola same cijene, učinkovitosti i troškova proizvodnje. Na taj način građani, porezni obveznici, zdravstveni i sustavi socijalnog osiguranja plaćaju dvaput: jednom za razvoj putem javnog financiranja, i drugi put radi profita velikih farmaceutskih društava (Big Pharma).”

Dan pokretanja inicijative, 30. studenog, nije odabran slučajno. Radi se o danu uoči Svjetskog dana AIDS-a, čime inicijativa želi iskazati podršku ljudima koji žive s HIV-om. Riječima Anne Delespaul: “Milijuni ljudi su umrli jer si nisu mogli priuštiti terapiju i zaštitu. Nakon desetljeća borbe, farmaceutska društva bila su prisiljena otkazati svoje patente. Svijet si ovog puta ne može priuštiti čekati toliko dugo.” Organizatori ističu da bi farmaceutska društva trebala biti pod obvezom dijeljenja rezultata svojih istraživanja s drugim institucijama kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva na globalnoj razini, ali i kako bi se značajno snizili troškovi proizvodnje, kao što su predložili predstavnici Indije i Južnoafričke Republike na sjednici Svjetske trgovinske organizacije. Također zahtijevaju posve transparentne pregovore.

U Otvorenom pismu inicijativa Right to Cure pojašnjava moguće posljedice ako lijekovi i cjepivo za Covid-19 ne budu tretirani kao javno dobro: “Mehanizmi postavljanja cijena koje koristi farmaceutski sektor zloglasno su netransparentni i često temeljeni na “volji za plaćanjem”, umjesto na troškovima razvoja i proizvodnje. Prava intelektualnog vlasništva mogu ograničiti pristup i dostupnost budućih lijekova ili cjepiva protiv bolesti COVID-19 jer društvima omogućuju monopol prilikom određivanja cijene lijeka. Ova zdravstvena kriza, kao i mnoge druge, najteže pogađa najsiromašnije i najranjivije dijelove društva. Niti pacijenti niti javni proračuni za zdravstvo i socijalnu sigurnost ne bi trebali biti iskorišteni za stvaranje profita dioničara velikih farmaceutskih društava. I jedni i drugi su već pod ogromnim pritiskom. Ovo nije vrijeme za privatni profit i kontrolu. Svatko ima pravo na lijek. Jedini način za suzbijanje ove pandemije je stvaranje zajedničkog rješenja, a to su antipandemijska cjepiva i terapije kao globalno javno dobro, besplatno dostupno svakome. Niti jedno farmaceutsko društvo danas nije sposobno proizvesti dostatne količine za sve one kojima je lijek potreban, niti bi trebali imati moć određivanja cijene lijeka.”

Članica inicijative Right to Cure i programska koordinatorica za zdravstvo Baze za radničku inicijativu i demorkatizaciju (BRID) Ana Vračar u razgovoru za N1 otvorila je i niz drugih pitanja vezanih uz pandemiju – od protivljenja cijepljenju, manjka medicinskih sestara pa do šireg shvaćanja zdravstva u Hrvatskoj i zemljama regije koje se pokazalo kao problem kada je nastupila pandemija. Istaknula je i ograničenost europske građanske inicijative kao instrumenta koji ne može izravno utjecati na dostupnost cjepiva i lijekova za Covid-19 izvan Europske unije : “U drugim dijelovima svijeta visoke cijene cjepiva i lijekova predstavljat će puno ozbiljniji problem, jer za njih neće biti dovoljno novaca niti u državnom proračunu, niti džepu stanovnika. Zato ova inicijativa podržava i nastojanja drugih zemalja, poput JAR, Kenije, Indije i Eswatinija u okviru Svjetske trgovinske organizacije, kojima se države koje to žele nastoji osloboditi od određenih obaveza intelektualnog vlasništva kada je u pitanju prevencija i liječenje Covida-19. EU se aktivno protivi ovom prijedlogu, svrstavajući se tako bliže interesima velikih proizvođača, nego vrijednostima svjetske solidarnosti, na koju je sama više puta pozivala od početka pandemije. Zbog toga je indirektni cilj Right2Cure podsjetiti institucije EU kako svi imaju pravo na zdravlje i da je odgovornost svih zemalja svijeta aktivno raditi na tome da se to pravo može ostvariti.”

Peticiju možete potpisati ovdje.