politika
Slovenija
vijest

Društvene potrebe, a ne oružje!

Foto: AFP / Olivier Hoslet

Nakon što je u slovenskom parlamentu odbijen prijedlog o referendumskog izjašnjavanju, vladajuća koalicija na čelu sa Slovenskom demokratskom strankom Janeza Janše izglasala je zakon o kupovini oružja i oružane opreme u vrijednosti od 780 milijuna eura. Pritom su u potpunosti zanemarili trenutnu kriznu situaciju uzrokovanu pandemijom koja iziskuje pojačana ulaganja u zdravstvo i ostale javne servise koji djeluju na dobrobit građana. I ne samo to, potpuno su se oglušili i na istraživanja javnog mnijenja po čijim rezultatima se čak 75% građana Slovenije protivi kupovini oružja.

Kako bi se kupovina ipak obustavila, opozicijska stranka Ljevica je pokrenula inicijativu za referendum “780 milijonov za blaginjo, a ne oružje”. Slovenski zakon o referendumu kaže da su potrebna dva koraka kako bi se zadovoljili uvjeti za njegovo raspisivanje. Prvi korak uključuje skupljanje 2.500 potpisa građana u roku od tjedan dana. Ti se potpisi predaju u parlamentu i ako su valjani parlament raspisuje rok od 35 dana unutar kojih se mora skupiti 40.000 potpisa. Ako se skupe valjani potpisi kreće procedura za raspisivanje referenduma. Prvi korak je započeo 20. novembra i rok za skupljanje potpisa je 27. novembra. S obzirom na pandemijske uvjete i stroge epidemiološke mjere u Sloveniji skupljanje će biti otežano, ali vjerujemo da nužni broj potpisa nije nedostižan s obzirom na većinsko protivljenje stanovništva kupovini oružja.

U pozivu na potpisivanje Ljevica pojašnjava da kupovina oružja nije besmislena samo s obzirom na trenutnu krizu i postojeće društvene potrebe, već i iz vojne perspektive. Navode da bi kupovina svakog stanovnika Slovenije koštala 390 eura i nude svoje prijedloge za korištenje iznosa od 780 milijuna eura. Tim bi se novcem mogle izgraditi tri infektivne klinike. Moglo bi se, na primjer, izgraditi 10.000 javnih stanova za mlade koji trenutno nedostaju. Također, tim bi se novcem moglo osigurati pokrivanje manjka od 12.000 kreveta u domovima za starije i nemoćne. A kao posljednji primjer suvislije potrošnje navedenog novca u Ljevici ističu znanost. Naime, tim bi se iznosom mogla financirati cjelokupna slovenska znanost u naredne tri godine. Dakle, radi se o konkretnim društvenim potrebama koje se ignoriraju zbog nekakvih neobvezujućih obećanja na sastancima NATO-a i interesa vojne industrije.

Što se tiče pak spomenute vojne perspektive, sasvim je očito da je posrijedi oružana oprema za ratovanje u inozemstvu. Slovenija trenutno nije ni najmanje vojno ugrožena. Susjede joj čine tri članice NATO-a i neutralna Austrija. Nijedna od tih zemalja kao nijedna druga zemlja na svijetu nema nikakvih pretenzija na slovenski teritorij. Namjena oružja i opreme je sasvim jasno vidljiva. Čak 408 milijuna eura je namijenjeno za helikoptere i motorna vozila. Ta se oprema, kako navode u Ljevici, ne može koristiti na slovenskom terenu prilikom nekih prirodnih katastrofa ili drugih mirnodopskih izazova. Jednostavno geografski ta oprema nije prikladna za bilo kakvu ne-vojnu funkciju čime bi se eventualno mogla dodatno pravdati kupovina. Ovako opravdanja uopće nema. Kupovina ratne opreme u pandemijskim uvjetima predstavlja isključivo ratovanje protiv vlastitog naroda.