društvo
vijest

Ustav se piše na ulici

Foto: AFP / Wojtek Radwanski

Odluka poljskog Ustavnog suda o neustavnosti pobačaja čak i prilikom malformacija fetusa na snagu je trebala stupiti u ponedjeljak. Međutim, primjena odluke kojom bi se abortus proglasio nelegalnim u gotovo pa svim okolnostima je odgođena. Za odgodu su zaslužne žene koje su u desecima tisuća izašle na ulice i poručile da takva odluka ne dolazi u obzir. Prema izvještajima iz Poljske, vlast je ostala malo zatečena i iznenađena masovnošću i rezolutnošću reakcije što ju je prisililo na (privremeni) uzmak.

Podsjetimo, ocjenu ustavnosti pobačaja u slučaju malformacija fetusa zatražili su zastupnici vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). Za PiS je olakotna okolnost u cijelom procesu bila to što su oni instalirali suce koji su o ustavnosti odlučivali. Kao što je dobro poznato, poljski zakon o pobačaju i bez ove odluke spada među najrigoroznije u Europi. I kao takav bio je česta meta prosvjeda i političkih akcija, a prometnuo se u jedno od ključnih političkih pitanja u zemlji. Čini se da je s ovim novim potezom otpor narastao i van standardnih oponenata PiS-u i njegovim politikama. Tome najbolje svjedoče prosvjedi koji su se odvijali i u manjim mjestima u provinciji koja su inače snažna uporišta vladajuće stranke.

Pored geografskog “širenja područja borbe” van urbanih liberalnih centara čini se da je uspjehu prosvjeda pridonijelo i širenje na radna mjesta. Vijesti iz Poljske javljaju da je u ženskom štrajku sudjelovalo oko 200.000 žena koje su napustile učionice i druga radna mjesta. Ne možemo prezicno procijeniti domet i utjecaj štrajkačkog elementa, ali politička povijest stjecanja i obrane različitih prava nas uči da je obustava rada najefikasnije oruđe. Naprosto vlasti i poslodavcima predstavlja i trošak koji nadilazi “obični” politički pritisak. No, ovo je tek prva runda i daljnji okršaji slijede. Vlast je očito odlučila malo popustiti, najvjerojatnije u vidu kompromisa koji neće previše promijeniti odluka suda.

Prema izvještajima s terena, nezanemariv broj glasača PiS-a ne slaže se s Ustavnim sudom. Vrh stranke ne može tek tako preko toga preći i pojavljuju se različite poruke. Premijer Mateusz Morawiecki je pozvao na dijalog s prosvjednicima i oporbom, dok je predsjednik Andrzej Duda predložio “blažu” varijantu zakona po kojem bi pobačaj bio legalan ako bi preživljavanje fetusa bilo ugroženo, ali ne, na primjer, u slučaju Downova sindroma. No, nekoliko dana prije je predsjednik stranke i zamjenik premijera Jarosław Kaczyński pozivao nacističke huligane da brane crkve od prosvjednika. Dakle, očito je da u stranci postoji više frakcija s različitim idejama razrješenja ove situacije. Nijedno od razrješenja neće ići na ruku ženama pa čak i da se od odluke odustane. One znaju da se ustav piše na ulici i tu će biti sve dok bude trebalo.