rad
vijest

Apel za produženje mjera pomoći radnicima u EU

Foto: AFP / Martin Bernetti

Trenutno je gotovo 16 milijuna ljudi u EU nezaposleno, a Covid-19 kriza toj je brojci pridonijela s 2 milijuna friško nezaposlenih osoba od početka ožujka 2020. Svi radnici bili su suočeni s potencijalnim rizicima, ali u većini članica EU osobe koje su i prije izbijanja krize bile u lošijoj ekonomskoj poziciji  – osobe s nižim prihodima – imale su veću vjerojatnost da privremeno ili trajno izgube posao. U posebno ranjivom položaju su zaposlenici/e pojedinih uslužnih sektora, mlade osobe i niskokvalificirani radnici/e. Bez produljenja mjera pomoći za radnike/ice na nacionalnoj i europskoj razini, broj nezaposlenih osoba u Europskoj uniji mogao bi se gotovo udvostručiti i popesti s trenutnih 16 na 30 milijuna, prema novom istraživanju Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Situacija bi bila značajno teža bez kratkoročnih mjera za pomoć radnicima koje se financiraju iz programa SURE Europske unije, koje prema procjenama trenutno štite radna mjesta i plaće barem 39.6 milijuna radnika. Naglo prekidanje tih mjera izravno bi izložilo još 14 milijuna radnika/ica riziku od gubitka posla, dok bi još mnogi doživjeli pad prihoda.

Većina država je produžila programe pomoći na 2021. godinu, no neke su ih počele ukidati ili ih namjeravaju ukinuti do kraja ove godine. Europska konfederacija sindikata je izdala upozorenje temeljeno na informacijama prikupljenima od svojih nacionalnih podružnica, i poslao ga ministrima financija i rada svih država članica EU. U pismu ETUC poziva ministre rada da produže kratkoročne mjere do početka ekonomskog oporavka i stabilizacije zapošljavanja, umjesto da ih proizvoljno ukidaju. Također, traži se da se adresiraju problemi s postojećim mjerama pomoći radnicima, kao što je nepokrivenost prekarnih i samozaposlenih radnika mjerama.

U pismu ministrima, glavni tajnik ETUC-a Luca Visentini piše: “Sve nacionalne i europske mjere pomoći – posebno one povezane sa zaštitom radnih mjesta i kompenzacijom dohotka te program SURE – moraju se produžiti do punog oporavka ekonomije i stabilizacije poslova. (…) Postoji veliki rizik da će deseci milijuna radnika koji su na čekanju i štite ih razni oblici vladinih mjera za zaštitu poslova, postati nezaposleni ako se ne uvedu adekvatne mjere pomoći radnicima i kompanijama.

Broje vlade s pravom ponovno uvode ili produžavaju mjere pomoći, ali to se ne događa svuda i ne pokriva sve radnike, posebno radnike u prekarnim i nestandardnim poslovima, samozaposlene i radnike koji rade na određeno, kao i sezonske radnike. Apeliramo na vas da hitno razmotrite ove zahtjeve kako bi se izbjegla još jedna tragedija nezaposlenosti od koje se Europa neće moći oporaviti.“

Institucije EU institutions planiraju pokrenuti ambiciozni Plan oporavka (Recovery Plan) koji bi dugoročno očuvao radna mjesta i smanjio ekonomske učinke pandemije, no pregovori oko regulacije za njegovu provedbu sporo napreduju. ETUC upozorava da bi to moglo dovesti do odgode zbog koje prve isplate neće moći biti odobrene prije druge polovice 2021. godine.