društvo
vijest

Zatvor za nacističkog dovitljivca

Foto: AFP / Vladimir Šimiček

Nakon presude grčkoj Zlatnoj zori kao kriminalnoj organizaciji, europski su sudovi donijeli još jednu važnu antifašističku presudu. Zemlja u pitanju ovaj put je Slovačka, a osuđenik je Mihail Kotleba, vođa tamošnje ekstremno desne stranke Naša Slovačka narodne stranke (L’SNS). On je u ponedjeljak nepravomoćno osuđen na četiri godine i četiri mjeseca zatvorske kazne zbog neonacističke reference.

Naime, na skupu u Banskoj Bistrici 2017. godine kojim se obilježavala godišnjica uspostave fašističke slovačke države za vrijeme Drugog svjetskog rata, Kotleba je siromašnijim obiteljima podijelio čekove u vrijednosti od 1.488 eura. Zašto baš taj iznos, a ne na primjer 1.500 eura? Razlog se krije u nacističkoj numerologiji. Znamenke 14 označavaju broj riječ u engleskoj varijanti neonacističkog slogana “Moramo zaštiti živote naših ljudi i budućnost bijele djece”, dok su znamenke 88 “kratica” za nacistički pozdrav “Heil Hitler” u kojoj osmica označava abecedno redno mjesto slova “h”.

Na toj se referenci zasnivala tužba protiv Kotlebe i sud je u svojoj presudi potvrdio sugestivnu namjeru iza donacija. Kotleba se, naravno, na sudu branio slučajnošću, a svoju nevinost pokušao dokazati nedosljednom aritmetikom optužnice. Tako je na sud donio tri vreće kovanica – jedna je sadržavala 14 eura, druga 88, a treća 1.488. Time je pokušao dokazati da se iznos od 1.488 eura ne može podijeliti na 14 i 88, što su sporne kratice. Sud nije uvažio aritmetički prigovor iz prostog razloga što ideologija nije aritmetika.

No, Kotleba je najavio žalbu i slučaj se prenosi na Vrhovni sud. Nažalost, Kotleba nije posve marginalna pojava u slovačkom političkom životu. Na parlamentarnim izborima u veljači Kotlebina L’SNS je osvojila 8% glasova što ju čini četvrtom političkom snagom u zemlji. U trenutnom sastavu parlamenta imaju 14 zastupnika od ukupnih 150. Inače, Kotleba se ne koristi samo “suptilnom” numerologijom u slanju političkih poruka. Ovaj se bivši učitelj redovito znao oblačiti u fašističke uniforme, a prilično je eksplicitan u ponižavanju Roma i protjerivanju Muslimana iz Slovačke.

Spomenuta viša instanca, Vrhovni sud, već je imao posla s Kotlebom i njegovom strankom. Naime, odbacio je zahtjeve za zabranom stranke zbog ekstremnih stavova. Valjda ovaj put neće biti toliko benevolentni.