rad
vijest

Kapitalistička ironija

Foto: AFP / Angela Weiss

Današnje globalne naslovnice obilježava vijest o pozitivnom testu američkog predsjednika Donalda Trumpa na koronavirus. Padaju cijene dionica, procjenjuju se politički učinci zaraze s obziroma na to da se predsjednički izbori održavaju za mjesec dana, preispituje se sigurnosni okvir u slučaju da se bolest proširi po administraciji, izračunavaju se rizici bolesti za starijeg i pretilog čovjeka i tako dalje. Uglavnom, poveći dio globalne medijske radne snage bavi se tom jednom dijagnozom.

No, kampanja se nastavlja, Trumpu je ionako Twitter na raspolaganju, a možemo se jedino nadati da tijekom debate nije zarazio demokratskog protukandidata Joea Bidena. Pored svoje osnovne funkcije da ubijedi i privoli birače na jednu ili drugu strana, kampanja postiže i određene ekonomske učinke. Doduše, zbog pandemijskih okolnosti su ti učinci ograničeni jer nema velikih skupova, ali da ih se uočiti. Samo što imaju izraženiju ironijsku nego strogo ekonomsku funkciju. Naime, čini se da najviše koristi imaju oni proizvođači čije je profite u proteklom mandatu Trump htio osujetiti u navodnom pokušaju da “poslove vrati u Ameriku”. Ni Bidenovi stavovi prema zemlji iz koje ti proizvođači dolaze nisu puno pomirljiviji.

Kao što ste lako mogli pogoditi, sporna zemlja je Kina. Priča je dobro poznata: Kina navodnom nelegalnim i nelegitimnim politikama stječe prednost na globalnom tržištu, istiskuje (američku) konkurencije, osigurava profite za svoje kompanije i poštene američke radnike ostavlja bez posla. Trump je na to odgovorio carinama na kineske proizvode. Međutim, pokušaji sabotaže zasad nisu dali prevelikog rezultata. Kontekst krize uzrokovane pandemijom virusa koji je zahvatio i Trumpa poremetio je ishod trgovinskog sukoba uslijed lockdowna i općeg pada trgovine. No, što se barem Kine tiče stvari idu nabolje. Dok se u ostatku svijeta ekonomski analitičari muče s abecedom i prikladnim slovom za opis (budućeg) oporavka, Kina sve više koketira s famoznim V oporavkom. A tu svoju ulogu, ne toliko zamjetno ekonomsku koliko simboličku, igra i kampanja za američke izbore.

Naime, kako prenosi Financial Times, za brojne kineske firme ekonomski oporavak je stigao u obliku potražnje za rekvizitima za kampanju američkih predsjedničkih kandidata. Američki trgovci masovno iz Kine naručuju šilterice, majice ili hlače s natpisom “Make America Great Again” ili “Keep America Great”, naljepnice koje poručuju “God, Guns & Trump”, zastavice i slične stvari. Cijena je dovoljno niska da je američkim preprodavačima jeftinije i dalje, unatoč carinama, naručiti iz Kine nego od nekog američkog proizvođača. Također, jedan kineski proizvođač je novinaru Financial Timesa priznao da mu je isplativije proizvoditi neslužbene rekvizite za Trumpovu kampanju nego kineske zastave. Naručuju se rekviziti i za suparnički tabor, premda u nešto manjem obimu. Uglavnom, nitko nije pošteđen ironije kapitalizma pa tako ni Donald Trump. Ipak, sitni ispravak: pošteđeni su ironije oni radnici koji moraju raditi za toliko nisku naknadu da bi ironija uopće mogla funkcionirati.