rad
vijest

Nepravedno postupanje platformi prema radnicima u pandemiji

Foto: AFP / Sergei Supinsky

Uber, Deliveroo, Bolt, Glovo i druge platforme nisu nadoknadile svojim radnicima izgubljene prihode tijekom pandemije korona virusa, a mnoge kompanije još uvijek nemaju plaćena bolovanja unatoč povećanom riziku od zaraze. Tako pokazuju rezultati novog istraživanja koje je proveo Fairwork program Oxford Internet Instituta – istraživanje se temelji na podacima o 191 platformi u 43 zemlje širom svijeta. Autori istraživanja uspoređivali su politike platformi s preporukama za pet “načela pravednog rada” koje redovito koriste za ocjenjivanje radnih standarda u platformskoj ekonomiji.

Iako su brojne platforme oglašavale da uvode kompenzacijske sheme za svoje radnike, istraživanje pokazuje da su one u praksi bile dostupne vrlo malom postotku platformskih radnika. Studija je pronašla vrlo malo primjera platformi koje radnicima nadoknađuju gubitak dohotka povezan s pandemijom – većinu tih shema uvele su velike multinacionalne tvrtke, poput Ubera, Amazona i Glova, a i tamo su one bile dostupne samo manjini radnika. Također, manje od 1 posto platformi povećalo je plaće radnika tijekom pandemije. Zbog povećanja konkurencije, većina radnika tijekom pandemije doživjela je porast satnice za istu razinu prihoda.

Situacija nije puno bolja ni po pitanju prava na plaćeni bolovanje. Istraživanje je otkrilo da unatoč promjenama u odnosu između platformi i radnika koje je potakla pandemija – naime uvođenju plaćenih bolovanja – platforme i dalje neće mijenjati status svojih radnika niti surađivati sa sindikatima. Međutim, premda trenutno više od polovice platformi pruža neki oblik bolovanja, te se naknade često svode na paušalne iznose koji su daleko niži od minimalne plaće i u mnogim se slučajevima pokazuju teško dostupnima za radnike. Na primjer, shema Uber Eats-a u Velikoj Britaniji davala je kuririma 30 funti dnevno plus dodatnu uplatu do 100 funti tjedno tijekom 15 dana. Istraživači su izračunali da je to u najboljem slučaju dvije trećine onoga što bi radnik zaradio u tom periodu. Boltova slična naknada iznosila je manje od jedne trećine nacionalne minimalne plaće.

U pogledu uvjeta rada tijekom pandemije, većina platformi nudila je radnicima zaštitnu opremu, poput maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju ruku. Šezdeset posto platformi, poput Bolta, Wolta i Deliverooa, također se odlučilo za “beskontaktne usluge”. Međutim, ove su dostave bile samo beskontaktne za kupce, napominje studija, a kuriri teško izbjegavaju kontakt s radnicima iz restorana kada preuzimaju dostavu ili obavljaju plaćanje.

Istraživanje je otkrilo da su mnoge platforme, poput Bolta, imale datume završetka financijske pomoći i sheme plaćenih bolovanja, unatoč tome što se pandemiji nije nazirao kraj. Bolt nije komentirao hoće li produljiti te politike nakon ovog srpnja. Malo je onih koji su najavili što će poduzimati kako pandemija bude odmicala. Tvrtka za dostavu hrane Wolt priopćila je da produžuje svoj dvotjedni program financijske potpore za kurire s dijagnozom COVID-19 do kraja godine i da će “produžiti trajanje programa bliže prosincu”. S obzirom na takve rezultate, u usporedbi s pet načela pravednog rada, istraživači su zaključili kako se postupci nijedne platforme ne mogu nazvati pravednima prema radnicima.