društvo
Hrvatska
vijest

Ljetni temat: Politički mitovi

Foto: AFP / Denis Lovrović

Naš javni i medijski prostor oblikovan je svakojakim mitovima. Bilo da se radi o povijesnim mitovima koji uspostavljaju zajednice i “inspiriraju” idenditete, bilo da se radi o onima naizgled apstraktnijim koji spadaju u takozvanu povijest ideja. Ti mitovi diktiraju rasprave u visokoj politici, ali su direktno prisutni i u najneposrednijoj svakodnevici. Oni nam, recimo, “sugeriraju” što je moguće u ekonomiji, a što nemoguće, kao što nam i propisuju što su “normalni”, a što “nenormalni” seksualni identiteti. Drugim riječima, oni su odraz društvenih odnosa moći. Politički mitovi, dakle, nisu neutralni ili spontani odjeci kolektivne mašte, već gradivni elementi političke dominacije.

Ponekad je dominacija u mitovima eksplicitna, a ponekad suptilna, s visokim stupnjem “normalizacije”. Društveni razvoj, povijesni prevrati i politički sukobi dovode i do mijena prevladavajućih mitova. Iako je ta dinamika stalna, valja ih razlikovati od lažnih vijesti koji mogu biti njihov sastavni dio ili učinak. Lažne vijesti, raskrinkane ili ne, imaju nešto kraći rok trajanja i njihova uvjerljivost zapravo ovisi o ustrajnosti pojedinih mitova. Također, ti mitovi nisu naprosto laži, iako često i ovise o krajnje nadahnutim interpretacijama povijesnih perioda ili događaja. Oni su neka vrta kondenzata političkih sklonosti, društvenih preferenci i već spomenutih odnosa moći. Oni su neizbježni dijelovi ideoloških projekata.

Ljetni period smanjene političke aktivnosti otvara prikladan prostor za obračun s tim mitovima. Doduše, pandemijske prilike će nas ove godine uskratiti za klasičnu sezonu kiselih krastavaca. Ali nam pružaju i mogućnost da vidimo kako se mitovi oblikuju u “stvarnom vremenu”. Pored te nove mitologije svakodnevice, u prvom ovoljetnom tematskom bloku ponudit ćemo vam članke koji nastoje raskrinkati neke starije mitove koji su se davno “stabilizirali”. Bit će tu i mitova koji se tiču našeg razumijevanja pojmova koje svakodnevno koristimo, ali i onih vezanih uz događaje iz naše nedavne prošlosti. A na početku krećemo s povijesnim događajem i mjestom koji se nikako ne uspijeva profilirati kao “korisni” politički mit – Golim otokom.