rad
vijest

Rad od kuće: pravo na “nedostupnost”

Foto: Pixabay / ilustracija

Iako mjere za sprečavanje širenja virusa popuštaju diljem svijeta, milijuni radnika i radnica i dalje rade od kuće, a neke firme poput Twittera, Della i Facebooka su odlučile znatno produžiti ili čak trajno zadržati taj model rada kako bi poštovale mjere distanciranja. Sindikati predstavljeni Europskom sindikalnom konfederacijom (ETUC) zbog toga pozivaju poslodavce da poštuju “pravo na nedostupnost” (eng. the right to disconnect), odnosno pravo na privatnost i slobodno vrijeme.

Istraživanje Eurofounda Living, working and Covid-19 koje proučava utjecaj pandemije korona virusa na rad, rad od kuće i financijsku situaciju Europljana, pokazuje da je prije izbijanja pandemije korona virusa samo 10% radnika u Europi radilo od kuće, dok ih je gotovo 40% počelo raditi od kuće tijekom lockdowna. ETUC podržava rad od kuće za sve radnike za koje je to moguće zbog iznimnih okolnosti, ali ističu da ukoliko rad od kuće nije dobro reguliran, on može zamagliti granicu između radnog i slobodnog vremena što može imati različite negativne posljedice na radnike. Konkretno, prema posljednjem Istraživanju uvjeta rada u EU (EU Working Conditions Survey), ljudi koji redovito rade od kuće u usporedbi s onima koji rade u prostorijama svojih poslodavaca imaju šest puta veću šansu da rade tijekom svog slobodnog vremena, veće šanse da rade prekovremeno i puno češće prijavljuju smetnje vezane uz posao poput zabrinutosti i isprekidanog sna. Povećana razina poslovnog stresa u tim situacijama posljedica je metoda nadzora nad radnicima na daljinu, zahtjeva za konstantnom dostupnošću i zamagljenih granica između poslovnog i privatnog života, prema istraživanju koje je naručio Europski parlament.

ETUC je 2002. godine postigao sporazum s poslodavcima o regulaciji rada na daljinu kako bi pomogao radnicima koji rade od kuće da postignu veću autonomiju u dogovoru oko uvjeta rada i pomire poslovni i privatni život. Francuska, Italija i Španjolska su nakon toga uvele koncept prava na nedostupnost u svoja nacionalna zakonodavstva. Ovom prilikom, kada velik broj radnika zbog pandemije radi od kuće, ETUC ponovno podsjeća poslodavce na opasnosti rada od kuće u nereguliranim uvjetima. ETUC podsjeća poslodavce na to da radnici koji rade od kuće imaju jednaka prava i uvjete rada kao i ostali radnici: njihova satnica, radno opterećenje i očekivani radni učinak trebaju ostati isti. ETUC također ističe da su poslodavci odgovorni za pružanje tehničke podrške svojim radnicima, kao i to da moraju poštovati pravo svojih radnika na privatni život i slobodno vrijeme. Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch podsjetila je poslodavce na sporazum iz 2002. i potaknula zemlje članice EU da, u svijetlu činjenice da rad od kuće postaje sve trajniji i rasprostranjeniji, ugrade koncept prava na nedostupnost u svoja nacionalna zakonodavstva.