društvo
vijest

Nije vrijeme za opuštanje

Foto: AFP / STR / Ilustracija

Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, kazala je za Guardian kako po njenom mišljenju, pitanje novog vala koronavirusa nije hoće li se dogoditi, nego kada i koliko će velik biti. Ističe da je u nedostatku cjepiva, idući indikator razina antitijela u organizmu. Prema statistikama imuniteta u Europi, čini se da od 85 do 90 posto ljudi još uvijek nema nikakvu obranu u organizmu na koronavirus. Dakle, za sada, “imunitet krda” još uvijek ne postoji nigdje u Europi. Ammon ističe da je situacija sada gora nego u januaru ili februaru jer je virus u našim domaćim populacijama. On je u svakoj zemlji i kola u populaciji. Njezina konačna poruka javnosti je nedvosmislena: “Ne želim crtati sliku posljednjeg dana, ali mislim da moramo biti realni. Sada nije vrijeme za potpuno opuštanje.”

Ipak, zemlje su počele otpuštati mjere, otvaraju se granice, a Slovenija je čak i proglasila kraj epidemije. Navodno zbog ekonomske uštede u državnom budžetu. Naime, mjere oporavka gospodarstva do sada su ih skupo koštale, te je umjesto državne pomoći postalo nužno “otvoriti” ekonomiju. Teška je ovo računica – zdravlje ili ekonomija – pogotovo nakon 170.000 smrtnih slučajeva diljem Europe u prvom epidemiološkom valu. Ammon ponavlja da je vrhunac epidemije prošao samo privremeno, no ističe da svako pretjerano opuštanje mjera i predostrožnosti može ponovno razbuktati virus. Stoga je posebno opasno misliti da je epidemija gotova, jer nije, neovisno o padu infekcija. U konačnici, ona smatra da virus neće tako brzo nestati iz populacije jer se čini da je izrazito dobro prilagođen ljudima.

Foto: AFP / STR / Ilustracija

S druge strane, kineski liječnici otkrivaju neke nove aspekte virusa koji bi mogli otežati drugi val. Premda smo i do sada znali da se ovaj virus lako mijenja (iako nije jasno radi li se o čistoj mutaciji), s novooboljelima u Kini, čini se da period do manifestacije simptoma traje duže, što znači da je i vrijeme za testiranje drugačije. To je dovelo do tzv. obiteljskih klaster obolijevanja, što nažalost, olakšava širenje virusa. Kod novooboljelih na sjeveroistoku Kine u provincijama Jilin i Heilongjiang inkubacija je trajala je duže od dva tjedna zaraze prije nego što se to pokazalo na testovima. U posljednja dva tjedna zabilježena su 46 slučaja u tri grada u tim provincijama: Shulan, Jilin i Shenyang. Ove provincije i njihovih 100 milijuna stanovnika su sada ponovno u karanteni, no situacija nije izmakla kontroli, budući da je broj novo zaraženih u Kini i dalje ispod 1000 novooboljelih dnevno. Pretpostavlja se da je ovaj promijenjeni virus stigao u Kinu iz Rusije, preko pogranične provincije Jilin i državljana koji su se vratili iz Rusije – trenutno virusom najpogođenije zemlje na svijetu. Budući da su ove provincije manje od Hubeija (Wuhan), manji je i ukupni broj oboljelih koji trenutno iznosi 68.000 ljudi.

Premda mijenjanje virusa izaziva probleme, za sada se čini da su oni ograničeni na simptome i širenje, stoga znanstvenici očekuju da to neće posebno negativno utjecati na cjepivo, odnosno da će i dalje jedno cjepivo moći liječiti više “sojeva”. Ipak, virus iz sjeveroistočnih provincija ostavlja više ožiljaka na plućima pacijenata, dok je onaj iz Wuhana izazivao oštećenja više organa u tijelu (srca, bubrega i crijeva). Dakle, važno je zapamtiti da usprkos tome što se virus mijenja, on ne postaje štetniji po ljudski organizam (ne izaziva još veća oštećenja i ne povećava smrtnost ili šanse za hospitalizaciju). Važno je i dalje, trajno, pridržavanje strogih higijenskih i epidemioloških mjera. Ne treba se pouzdavati samo u dezinficijense u trgovinama. Maske i rukavice su i dalje potrebna oprema prije izlaska iz kuće.