društvo
Rumunjska
vijest

Rumunjska policija koristi epidemiju za iživljavanje nad Romima

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Ilustracija

U Rumunjskoj je u javnost prije nekoliko dana iscurio video dug 40-ak sekundi iz kojeg se vidi kako policija nasrće na skupinu muškaraca romskog etniciteta, a navodno zbog kršenja policijskog sata. Ljudskopravaške organizacije za zaštitu romskih prava apeliraju na premijera i predsjednika da povuku svoje ovlasti i odmah smijene ministra policije.

Snimka prikazuje rumunjske policajce koji viču na grupu okruženih Roma koji leže na zemlji, dok jedan policajac opetovano udara jednog od njih. Dok panduri tuku čovjeka, on vrišti od boli, a represivni organi uzvikuju slogane: “ostanite doma!” pritom koristeći jezik dostojan kriminalaca pun uvreda i vulgarizama.

Video je snimljen u dvorištu privatne kuće u gradu Bolintin Vale u provinciji Giurgiu na jugu Rumunjske, piše BIRN te dodaje kako je čovjek koji tuče čovjeka koji leži licem okrenut prema tlu zapravo šef policije Bolitin Vale. Već je smijenjen s funkcije, a protiv njega je pokrenuta kriminalistička istraga. Da ipak postoji supstancijalna razlika između rumunjskih vlasti i rumunjskog naroda pokazuje i diskurs medija koji je prenio video i koji smatra da je ovo tipičan primjer za zemlju u kojoj vlada “vojna hunta”.

Reagirali su i aktivisti civilnog društva kojima je čini se prekipjelo, te su upozorili policiju da nasilje vodi ka novom nasilju, očito odustajući od ponekad uzaludnog pristupa nenasilnom rješavanju konflikta. Ističu da ovo nije iznimka već tek jedan u nizu zloupotreba položaja policije koji se događaju od kad je predsjednik Klaus Iohannis proglasio izvanredno stanje 16. marta. Kao druge slične primjere navode prebijanja i kršenja privatnog posjeda u romskim zajednicama u nekoliko gradova. Aktivisti također optužuju policiju da dodatno ograničava kretanje ljudi a s ciljem prikupljanja sredstava od kazni propisanih za kršenje policijskog sata. Bilten će o toj specifičnoj temi uskoro objaviti poseban tekst. Kako je već zaključio naš autor Mihai-Dan Cirjan nasilje se koristi kao nadomjestak za nedostatak socijalne politike.