društvo
Bugarska
vijest

Skoro svi bugarski doktori u riziku od korone?

Foto: AFP / Nikolaj Dojčinov / Maleno društveno poduzeće u Bugarskoj, obustavilo je svoje redovno poslovanje i počelo proizvoditi samo maske kako bi olakšali situaciju medicinskom osoblju i policiji

Zbog neadekvatnih uvjeta rada, odnosno zbog manjka zaštitne opreme za liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom, deseci bugarskih liječnika, medicinskih sestara i drugih medicinskih radnika, podnijeli su ostavku uslijed krize COVID-19.

Medicinski radnici dali su otkaze u dvije bolnice u Sofiji, glavnom bugarskom gradu, uz objašnjenje da ni nekoliko dana nakon što je parlament uveo izvanredno stanje u zemlji, nisu dobili zaštitnu opremu za rad u zaraznim uvjetima. Liječnica Kamelija Bačovska iz Druge gradske bolnice u Sofiji rekla je za Al Jazeeru da je sa još 84 kolege predala ostavke nakon što su obaviješteni da će njihova bolnica biti određena za prihvat COVID-19 pacijenata.

“Bolnica nema dovoljno zaštitnih sredstava, a ne djeluje samo naša bolnica u takvim uvjetima.” Ni ostale bolnice nemaju potrebne resursa, kazala je Bačovska i dodala da “gotovo svim liječnicima u Bugarskoj prijeti zaraza”, a posebno se to odnosi na starije liječnike koji spadaju u kategoriju visokog rizika.

Doktorica Bačovska objasnila je za Aljazeeru da njihova bolnica nema potrebne sanitarne mogućnosti, ni opremu za suzbijanje zarazne bolesti. Također je rekla kako je većina liječnika i medicinskih sestara u zdravstvenoj ustanovi blizu starosne dobi za umirovljenje ili već rade u mirovini, te se boje liječiti pacijente bez odgovarajuće zaštite. Prošli tjedan najmanje šest članova medicinskog osoblja bolnice Sveta Sofija u glavnom gradu također podnijelo ostavke, zbog sličnih razloga.

Da stvar bude još gora, član neovisnog sindikata Zaštita kazao je da osim što medicinski radnici nisu dobili zaštitnu opremu nisu dobili ni upute o postupcima osiguranja izolacije i sigurnosti ostalih pacijenata. Tek su prošloga tjedna dobili jedan paket zaštitnih mantila i to nakon što su novinari obišli bolnicu i stekli uvid u katastrofu zvanu bugarski zdravstveni sektor.

Po liječnicima mrkvom i batinom

Glavni inspektor u Ministarstvu zdravstva, Angel Kunčev, u telefonskom razgovoru za Aljazeeru odbacio je sve kritike na račun mjera koje vlade poduzima, prekasno, i dodao da su “sve bolnice kojima su upućeni pacijenti s virusom COVID19 osigurane potrebnim zalihama.” Također je kazao da osim Druge gradske bolnice u Sofiji, nema informacija da se otkazi liječnika događaju i u ostalim bolnicama.” A odakle tako loša situacija u Bugarskoj, može pomoći razumjeti iduća izjava glavnog inspektora: “Razumijem da se kolege iz Druge gradske bolnice plaše nepoznatog, ali ne prihvaćam to jer govorimo o virusnoj pneumoniji s kojom se susreću u svakoj sezoni gripe”, piše Aljazeera.

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, voditelj hitne službe koja koordinira situaciju s koronom, objavio je da je broj potvrđenih slučajeva u zemlji 92. Do sada su dvije osobe preminule – 66-godišnja žena i njezin 74-godišnji suprug. Tada je također objavljeno i da su bugarske tvornice počele proizvoditi zaštitnu opremu kao odgovor na pandemiju. Dva dana prije toga lokalni mediji objavili u da Bugarska neće sudjelovati u narudžbi za sanitetske potrepštine za cijelu EU usprkos nestašici. Premijer Bojko Borisov najavio je da je razlog tehnički problem i da će zemlja moći sudjelovati na natječaju kasnije.

Informacije bugarskih liječnika s terena su dosta loše: u većini slučajeva nema dovoljno zaliha maski i zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje. Problem nezaštićenih liječnika nije samo što i sami mogu oboljeti, pa i umrijeti od korone, nego što mogu postati prenosnici i zaraziti i one koji su se došli testirati ali su zapravo bili negativni.

Katastrofa bugarskog zdravstvenog sustava rezultat je privatizacija, mjera štednje u javnom sektoru, potplaćenosti, očajnih radnih uvjeta pa onda i odlijeva mozgova nastaloga zbog opisanih uvjeta. Štoviše, bugarski brejndrejn medicinskog osoblja (svake godine zemlju napusti od 250-300 liječnika) bio je toliko velik da su bolnice morale ponovno zaposliti umirovljene liječnike, i upravo su oni danas ugrožena skupina koja ni s opremom ne bi smjela više obavljati taj posao, makar radi svoje sigurnosti. Kako bi pokušala sanirati situaciju, vlada je donijela odluku da će financijski penalizirati liječnike koji odbijaju pomoći ali će im napokon i povećati plaće. No mala utjeha je rast plaća ako će liječnici biti mrtvi prije njezine isplate.