društvo
vijest

Stop naci turizmu

Foto: Stonisi.gr

Pored neposrednih zdravstvenih izazova, razvoj epidemije koronavirusa najviše pažnje zadobiva iz perspektive ekonomskih posljedica. Otkazuju se razni događaji, opada potrošnja, usporava se protok roba, a posebna se pozornost pridaje nadolazećoj turističkoj sezoni kojoj epidemija predstavlja ozbiljnu prijetnju. No, nije samo obično turizam u problemima. Vijesti s grčkih otoka pokazuju da je fašistički turizam u još većim problemima.

Naime, nakon što se uslijed odluke Turske da pusti izbjeglice prema Grčkoj zaoštrila situacija na tamošnjoj granici, skupina fašističkih izletnika iz Njemačke i Austrije odlučila je priskočiti u pomoć grčkoj policiji. Radi se o pripadnicima Identitarnog pokreta, ekstremno desne organizacije koja ima svoje ekspoziture u raznim europskim zemljama. Početkom prošlog tjedna javnost je o nastojanjima njemačkih neonacista dočepaju grčko-turske granice obavijestila Katharina König-Preuss, članica Ljevice iz savezne države Tiringije. Ona je zatražila od njemačke države da zaustavi fašističke avanturiste, ali vlasti nisu bile pretjerano agilne.

Zato su svoju dužnost krajem tjedna odradili lokalni grčki antifašisti koji su na otoku Lesbosu pronašli tu skupinu koja se pretvarala da su novinari i dvojicu prebili. Nakon neformalnog odbora za doček, uključile su se i grčke tajne službe koje su deportirale naci turiste iz zemlje. Naravno, i u samoj Grčkoj postoje fašističke grupe koje nastoje pomoći policiji u obračunima s izbjeglicama, ali kako su pokazali prosvjedi prošlog tjedna u grčkim gradovima, postoji i masovni otpor tim slugama briselske birokracije.