politika
Hrvatska
vijest

Većina za pravo na izbor

Foto: Denis LOVROVIC / AFP /ilustracija

Kraj ovog mjeseca predstavlja rok koji je Ustavni sud prije tri godine odredio hrvatskom Saboru da donese novi zakon o pravu na pobačaj. Taj bi zakon trebao zamijeniti trenutni “Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece” koji je donesen još 1978. godine. Ministar Kujundžić krajem prošlog mjeseca je najavio odgodu roka zbog kompleksnosti teme i izjavio da priželjkuje što manje abortusa i što više rođene djece. Najavio je da će se javnost uključiti u raspravu kada stajalište povjerenstva za izradu zakona bude definirano, jer je trenutno u tijeku istražna faza u kojoj povjerenstvo analizira prakse drugih zemalja.

Iako je Ustavni sud jasno naznačio da u novom zakonu neće biti moguće potpuno zabraniti pravo na prekid trudnoće (kao što priželjkuju primjerice predstavnici udruge Vigilare), već sada postoje mnoge prepreke ostvarivanju prava na abortus, poput nedefiniranog priziva savjesti, njegovih troškova kao jedine medicinske usluge koju se plaća iz džepa i manjka ginekolog(inj)a uopće, o čemu je za Bilten pisala Marija Ćaćić.  Ipak, kao što prenosi Telegram, novo istraživanje stavova otkriva da barem mišljenje velike većine građana u javnoj raspravi neće predstavljati prepreku ostvarivanju prava na abortus. Agencija Ipsos provela je istraživanje stavova građana i građanki Hrvatske o reproduktivnim pravima na reprezentativnom uzorku 612 punoljetnih ispitanika, a rezultati otkrivaju da se velika većina punoljetnih građana Hrvatske zalaže za to da pobačaj ostane pravo izbora žene, kao i da smatraju da bi pobačaj trebao biti besplatan te da vjerskim zajednicama nije mjesto u kreiranju zdravstvenih politika.

Čak 81 posto ispitanika smatra da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju (68 posto se u potpunosti slaže s tom tvrdnjom, 13 posto se uglavnom slaže). Protivnika pravu na izbor ima malo: onih koji smatraju da žene u Hrvatskoj ne bi trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju samo je sedam posto (četiri posto se u potpunosti ne slaže da žene trebaju imati pravo izbora, tri posto se uglavnom ne slaže). Većina ispitanika (63 posto) smatra da prekid trudnoće za ženu mora biti besplatan (18 posto je protiv). Također, većina (62%) smatra da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u pitanja zdravstvene politike oko pobačaja.