društvo
Hrvatska
vijest

Povećanje obiteljske mirovine?

Foto: Pixabay / ilustracija

Trenutno su u pripremi zakonske izmjene koje bi trebale spriječiti siromaštvo u starosti – prva je uvođenje nacionalne mirovine, odnosno nacionalne naknade od 800 kuna starijima od 65 koji nemaju minimalnih 15 godina radnog staža. Druga se odnosi na novi model obiteljskih mirovina, koju trenutno u 94% slučajeva primaju žene, i to one čija je mirovina manja od one preminulog supruga, na način da se odreknu svoje mirovine i preuzmu 70% suprugove. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, obiteljska mirovina iznosi 2053 kune što je znatno ispod granice siromaštva (oko 2500 kuna za samce).

Na prvom sastanku radne skupine koja radi na izmjenama modela obiteljske mirovine jučer je nastao zajednički prijedlog Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika. Svoj prijedlog temelje na austrijskom modelu obiteljskih mirovina, a budući da u pravilu žene primaju obiteljske mirovine, naglasili su važnost takvog modela u sprečavanju siromaštva među starijim ženama. “Kao hitno rješenje tražimo da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70 posto na barem 85 posto, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50 posto mirovine preminule partnerice ili partnera i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine”, navodi najnoviji prijedlog Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za Večernji list.

Krajem prošle godine povećane su starosne mirovine ženama koje imaju djecu (po šest mjeseci dodanog staža za svako rođeno dijete), što je rezultiralo time da su ženske starosne mirovine po prvi put veće od muških. Međutim, kada se uzmu u obzir sve kategorije mirovina, mirovine žena su i dalje niže te se umirovljenice nalaze u većem riziku od siromaštva nego muškarci. Usvajanje prijedloga Sindikata i Matice umirovljenika moglo bi ublažiti tešku situaciju u kojoj se nalaze umirovljenice s obiteljskim mirovinama.