društvo
vijest

Državna tortura nad ruskim antifašistima

Foto: AFP / Vasilij Maksimov

Svega dva tjedna nakon kontroverzi oko obilježavanja obljetnice oslobođenja Auschwitza ruska država je pokazala svoje pravo lice kad je riječ o antifašizmu. Sud u gradu Penzi je u montiranom procesu na monstruozne zatvorske kazne u trajanju od 9 do 18 godina osudio sedam mladih antifašista zbog navodnog udruživanja u “anarhističku terorističku mrežu”. Pritom nikakvi konkretni dokazi nisu predočeni, a “priznanja” nekolicine mladića su iznuđena nakon policijske torture. Također, pripisana su im kaznena djela vezana uz posjedovanje oružja i droga.

Dimitrij Pčelincev, 27-godišnji antifašistički aktivist iz Penze, svom je odvjetniku detaljno opisao proces mučenja. On je dobio najvišu kaznu jer je “priznao” da je vođa organizacije. A do priznanja je došlo tako što su ga pripadnici Savezne sigurnosne službe, tajne policije, mučili spajajući mu električne žice na genitalije. Pčelincev ih je molio da prekinu, na što su oni uzvraćali ponavljajući riječi: “Ti si vođa.” Nije mu ništa drugo preostalo nego da preuzme tu konstrukciju i “prizna”: da, ja sam vođa. Te je riječi izgovorio ustiju punih krvi jer je toliko stiskao zube od bola da si je izgrizao meso.

Pored “priznanja”, kao navodni glavni dokaz udruživanja u “terorističku organizaciju” u svrhu izvođenja terorističkih napada i rušenja vlasti navedena je činjenica da su osuđeni mladići igrali airsoft, igru sličnu paintballu. Izgleda da je ruska država toliko slabašna da joj ugrozu predstavlja sedam mladića koji se igraju u šumi. To ne misli samo sud u Penzi, već je to i službeni stav države. Naime, prošle godine je Mreža, kako vlasti nazivaju sedmoricu antifašista, proglašena ekstremističkom organizacijom, na razini istoj kao na primjer tzv. Islamska država. Zapravo je to proglašenje bilo svojevrsna uvertira i legitimacija presude.

Putinov je režim otpočetka bio represivan prema antifašistima, a represija se, kako izvještavaju ruske ljudskopravaške organizacije, dodatno zaoštrila u posljednje tri godine. Presuda u Penzi predstavlja samo kulminaciju. Politički motiv iza zaoštravanje represije nalazi se vjerojatno u uskim poslovnim i sigurnosnim vezama režima, oligarha i nacističko-kriminalnih organizacija. Naprosto se žele riješiti smetnje koju im predstavlja antifašistički otpor. Kao što su se riješili i antifašističke dimenzije sovjetske uloge u Drugom svjetskom ratu i sveli je na ruski nacionalizam. Doduše, ostavili su je u steriliziranoj varijanti samo za geopolitička prepucavanja. U unutarnjim pitanjima, antifašizam je kriminaliziran.

Sedmorici osuđenih mladića izražavamo bezrezervnu solidarnost, a ruskom antifašističkom pokretu bezuvjetnu podršku u borbi protiv kriminalnog režima.