rad
Hrvatska
vijest

Pad plaća u šest zemalja EU

Foto: ETUC

Europska konfederacija sindikata (ETUC) jučer je objavila nalaze Europskog instituta sindikata (ETUI) o kretanju plaća u posljednjih deset godina. Analiza se temelji na podacima iz baze AMECO Europske komisije. Plaće u šest zemalja EU niže su nego prije deset godina, dok su u tri zemlje EU plaće stagnirale kroz posljednje desetljeće. Bruto plaće (umanjene za inflaciju) između 2010. i 2019. godine smanjile su se u Grčkoj za 15%, Cipru za 7%, Hrvatskoj za 5%, Španjolskoj i Portugalu za 4% i Italiji za 2%, dok su plaće u istom razdoblju stagnirale u Finskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

ETUC ističe da u zemljama članicama EU u kojima su plaće niske radnici i dalje nemaju pristojne plaće, unatoč povećanjima plaća kroz proteklo desetljeće. Iz tog razloga u ETUC-u smatraju da nedavne najave povećanja minimalne plaće koja predlažu dizanje minimalne plaće na 60% medijalne plaće nisu dovoljno dobra mjera. U zemljama u kojima su plaće niske, to će rezultirati minimalnim povećanjima koji neće radnicima osigurati pristojne plaće.

U slučaju Hrvatske, prema novim podacima čak 85% kućanstava ima niži dohodak od prosječne neto plaće, a rast plaća, prisutan u posljednje četiri godine, usporen je jer primarno raste zapošljavanje u nisko plaćenim zanimanjima poput uslužnih djelatnosti u turizmu i građevinarstva, a šire se nesigurni oblici rada. Kada bi se minimalna plaća povećala na 60% medijalne plaće, iznosila bi tek 400 kn više od sadašnje.

Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a, izjavila je: “Vođe Europske unije vole govoriti o takozvanom oporavku, ali kriza nije završila za milijune radnika u mnogim zemljama EU”. Dodala je da Europska unija mora učiniti više kako bi potaknula rast plaća i povećanje minimalne plaće, pri čemu kao ključnu strategiju vidi podršku jačim kolektivnim pregovorima u gotovo svim članicama EU.