politika
vijest

Fašist uvijek zvoni dvaput

Foto: AFP / Andreas Solaro

Agitacija od vrata do vrata sastavni je dio političkog rada još od uključenja masa u politički život krajem 19. desetljeća, a to ostaje i danas, bez obzira na ekstreman rast medijski posredovane komunikacije. No, u novom medijskom kontekstu, agitacijska se metoda vrlo lako može pretvoriti u učinkovit oblik zastrašivanja i izdavanje licence za linč. A to vrlo dobro zna i pokazuje vođa talijanske Lige, trenutno najpopularnije tamošnje stranke, i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Za tri dana se u regiji Emiliji i Romanji i njenom glavnom gradu Bolonji odvijaju lokalni izbori i oni predstavljaju moguću značajnu simboličku prekretnicu u talijanskom političkom životu. Bolonja je desetljećima predstavljala snažnu utvrdu ljevice, ali ankete uoči predstojećih izbora sugeriraju krajnje neizvjesnu trku za gradonačelnika između kandidata Lige i lijevog centra. S obzirom na neizvjesnost i simbolički značaj, Matteo Salvini se i sam snažno angažirao u kampanji. I to na krajnje prljav i opasan način.

Tijekom kampanje je posjetio Pilastro, radničku četvrt u Bolonji. Tamo je dobio “dojavu” od neke žene da u jednoj od zgrada u kvartu živi i diler droge. Naravno, taj “diler” nije bio “pravi Talijan” već Tunižanin. Salvini je u pratnji kamera i doušnika stigao pred zgradu i pozvonio na portafon. Nakon što se navodni diler, 17-godišnji mladić javio, Salvini ga je upitao: “Možete li me pustiti unutra? Htio bih vas pitati je li istina da vi dilate drogu po kvartu kao što mi je rečeno?”. Snimke su vrlo brzo procurile u javnost i priuštile temelj za novu rundu antimigrantskih i šovinističkih reakcija.

Uslijedile su reakcije tuniškog ambasadora u Italiji koji je optužio Salvinija za stigmatizaciju njegova naroda, kao i glasnogovornika tuniškog parlamenta koji je Salvinija nazvao rasistom. Također, optuženi mladić je objasnio da s drogom nema nikakve veze, da njega i obitelj uzdržava otac koji radi za jednu dostavnu kompaniju te da je probleme s drogom nekad davno imao njegov stariji brat koji ne više ne živi s njima. Naravno, u ovom političkom kontekstu je potpuno svejedno je li mladić diler ili nije. Salvini nije pozvonio na njegovo zvono zato što je diler nego zato što je Tunižanin.

I Salvini jako dobro zna da će nakon njegove posjete mladiću kad-tad uslijediti još jedna. A taj drugi put neće pozvoniti sam Salvini već fašističke bande pod krinkom “zabrinutih građana”. I to ne samo ovom mladiću nego tisućama njih kojima je jedini “grijeh” boja kože.