politika
Bugarska
vijest

Negator klimatskih promjena u pritvoru

Foto: Wiki

Kad za ministra okoliša postavite čovjeka koji misli da su klimatske promjene naprosto prevara i laž, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da vas same klimatske promjene uvjere u suprotno. U petak smo objavili priču o katastrofalnom stanju s pitkom vodom u bugarskom gradu Perniku te o sličnim scenarijima koji prijete još nekim gradovima u toj zemlji. Uslijed ekstremne suše razina vode u obližnjem akumulacijskom jezeru Studena je došla do samog dna, a svoje prste u cijeloj priči su imali država koja se neadekvatno brinula o jezeru i vodovodu te privatne kompanije koje su naprosto koristile vodu bez znanja vlasti ikakve naknade.

S obzirom na to da su ljudi dovedeni na rub žeđi, cijela situacija je i politički eksplodirala. Pokrenuta je opsežna istraga, a kao prva veća riba pao je spomenuti ministar okoliša – Neno Dimov. On je u četvrtak uhićen, a u petak je podnio ostavku te mu je pritvor produžen za 72 sata. Njega se sumnjiči da je dozvoljovao crpljenje vode iz Studene bez obzira na stalna upozorenja o alarmantno niskoj razini vode. Naime, on je ministar okoliša i vode i u krajnjoj instanci donosi odluke i o akumulacijskim jezerima. Tijekom cijele jeseni je na upozorenja nonšalantno odmahivao rukom, smatrajući valjda da se radi o još jednoj zavjeri iz repertoara onih koji zagovaraju nužnost borbe protiv klimatskih promjena. Da se na vrijeme krenulo s prikladnim mjerama do ovih razmjera katastrofe ne bi došlo.

No, čini se da mu ostavljanje naroda žednim nije jedini krimen. Sumnjiči ga se i da je kumovao ilegalnom uvozu otpada iz Italija. Oko 9.000 tona otpada, mahom plastike, papira i metala, uvezeno je u prosincu bez valjanih papira iz kojih bi bilo razvidno njihovo porijeklo te predviđeni daljnji tretman u vidu skladištenja i uništenja. Riječ je, očito, o dva odvojena procesa, međutim, čini se da su oba dovoljna snažna za političko žrtvovanje Dimova. A da se radi o političkom žrtvovanju, a ne o standardnoj reakciji pravosudnog sistema, upućuje činjenica da je riječ o prvom slučaju novopostavljenog državnog tužitelja, Generala Geševa. Njegovom izboru su se protivili i oporba i razne organizacije civilnog društva, a veto na izbor je bio stavio i bugarski predsjednik Rumen Radev.

Zbog toga je prošle jeseni prvi izbor propao, ali u drugom, kad više predsjednik nema pravo na veto, Gešev je postavljen na poziciju. Riječ je o prilično kontroverznoj figuri koju se povezuje s raznim oligarsima, a i proslavio se s krajnje nazadnim društvenim stavovima o manjinama. Njegovo ustoličenje su pratili i prosvjedi pa se sada smatra da je premijer Bojko Borisov zapravo žrtvovao Dimova za Geševa. Oklada je ta da će nakon pritvaranja Dimova Gešev “popraviti” svoju reputaciju u javnosti. Kako god bilo, lijepo je vidjeti negatore klimatskih promjena koji su bili na poziciji moći iza rešetaka, makar i kao epizodu unutarnjeg političkog obračuna.