politika
Hrvatska
vijest

Snimanje predizbornog spota na Poljudu

Foto: AFP / Philippe Huguen

U sklopu kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo večeras se u Splitu sastaju Hrvatska i Mađarska. A Split posljednjih nekoliko dana, prema medijskim izvještajima i objavama na društvenim mrežama, izgleda kao okupirani grad. Ulicama danima kruže interventni policajci, nasumice se legitimiraju građani, najavljuju se patrolni brodovi i helikopteri, ukratko: izvanredno stanje. Sreća da ministar obrane Damir Krstičević nije uspio kupiti one vojne avione jer bi i oni sigurno bili uključeni u “osiguranje utakmice”.

Čemu taj poluratni angažman snaga sigurnosti? Pa u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) i Hrvatskoj demokratskoj stranci (HDZ) su uvjereni da prošlogodišnje srebro nije “smirilo” navijače u Splitu i Dalmaciji. I da su još zbog povijesti odnosa HNS-a prema Hajduku i nogometu općenito i dalje “ljuti”. Toliko su u strahu od mogućeg incidenta da su doveli funkcioniranje samog grada na rub incidenta. Dojma smo da bi se lakše organizirala utakmica između Srbije i Mađarske u Splitu.

No, ovdje se ne radi o nogometu. Iza cijele operacije “reprezentacija napokon na Poljudu” stoje puno prizemniji interesi. Naime, kao što smo već ovdje pisali, a kao što se pisalo i na drugim mjestima, u pozadini je politički projekt. Naime, sva hadezeovska mašinerija, a očito i veći dio represivnog aparata, angažirali su se oko ove utakmice kao jedne od ključnih etapa predizborne kampanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Poželjni učinak je valjda sljedeći: predsjednica svojom pojavom na Poljudu “vraća” Dalmaciji otuđenu reprezentaciju.

A za cijeli taj dramolet treba očistiti i dezinficirati teren. Kontrolirani broj karata je pušten u prodaju, a ostalo se podijelilo podobnima. Patrolni brodovi, protuzračna obrana od dronova i helikopteri štite pozornicu. Organizatori su već pripremili “navijačku koreografiju” na poljudskom Istoku. A na terenu se igra i nekakva utakmica. Ono što se zapravo događa je snimanje predizbornog spota za Kolindu Grabar-Kitarović. Posrijedi je sigurno daleko najskuplji predizborni spot u povijesti Hrvatske, a i puno šire. Ironija je u tome što je preduvjet snimanja predizbornog spota na stadionu, snimanje ratnog filma u gradu.