društvo
vijest

Organizirani beskućnici uzvraćaju udarac

Foto: AFP / Mario Tama / Ilustracija

Gradovi diljem svijeta koriste posljednjih godina različite metode micanja beskućnika sa svojih ulica. Ne mislimo pritom na zbrinjavanje i nove stambene politike već na najobičnije tjeranje s javnih površina. Da ih turisti ne moraju gledati ili da ne ruše cijenu kvadrata. Razina inovativnosti tih metoda je proporcionalna njihovoj gnjusnosti. Najpopularnije su one koje uključuju postavljanje raznih oblika bodlji na “popularna” mjesta na kojima borave beskućnici ili specijalne dizajne klupa koji onemogućavaju spavanje na njima.

Iscrpan pregled tih metoda možete vidjeti na jednom prilično neobičnom mjestu: Indexovoj rubrici “lajk”. No, taj pregled ne uključuje najnoviji slučaj iz njemačkog grada Düsseldorfa. Naime, ispod jednog gradskog mosta su se redovito okupljali beskućnici. I gradske vlasti su odlučile riješiti taj problem. Umjesto da sazidaju nove stanove oni su naprosto na površinu ispod mosta nabacali hrpu ovećih kamenja. Plan je bio jasan: čak ni beskućnici ne mogu spavati na neravnom.

Međutim, plan im se izjalovio. Ne zato što beskućnici mogu spavati na kamenjima, tu su bili u pravu. Već zato što su mislili da se beskućnici ne mogu organizirati. A oni su pokazali da itekako mogu. Ne samo da su maknuli kamenja već su ih odnijeli točno pred ulaz u gradsku vijećnicu. Dakle, ne samo da su si oslobodili prostor za spavanje već su poslali i simbolički snažnu političku poruku. A definitivno predstavljaju i ozbiljnu političku inspiraciju. Nadajmo se da će uskoro spavati u toplim krevetima.