rad
vijest

Nova generacija proletera: digitalni smetlari

Foto: AFP / Loic Venance

Ekstremno desni sadržaji, razni oblici nasilja, pedofilija i sve ostalo što spada među najodvratnije stvari na ovome svijetu, svakodnevni je radni materijal moderatora na Facebooku. O radnim i psihološkim iskustvima tih “digitalnih smetlara” se već dosta pisalo, pa i na Biltenu, a najnoviji istup onih koji rade u berlinskom centru za moderaturu te društvene mreže dodatno je osvijetlio mizeriju tog posla, kao i svijeta u kojem je potreban.

Čak i ako se izuzme sami sadržaj, radni uvjeti su nepodnošljivi: radi se prilično intenzivno, uključujući noćne smjene i vikende, praktički za minimalnu plaću. Nakon što su priče o uvjetima rada izašle u javnost, pritisak je nešto popustio i “dopušten” je niži intenzitet rada. A taj intenzitet je na svom vrhuncu izgledao ovako: svaki moderator je morao dnevno pregledati 1.000 upitnih sadržaja. U osmosatnom radnom vremenu to znači da imate doslovno 30 sekundi za procjenu i čišćenje svakog problematičnog sadržaja.

Danas je donji prag prepolovljen i mora se pregledati 500 upitnih sadržaja, što i dalje predstavlja jedan po minuti. No tek tu dolazimo do problema koji trajno obilježava živote moderatora. Prema iskazima berlinskih “digitalnih smetlara”, svakodnevna prepuštenost gnjusnim fotografijama, videima i privatnim chatovima, donosi cijeli niz negativnih efekata. Tako ističu da su njihove kolege razvile paranoične oblike ponašanja, postali snažni ovisnici o alkoholu i drogama ili kao svojevrstan obrambeni mehanizam usvojili ekstremno desne političke stavove.

Kao i njihovi američki kolege koji su prvi izašli u javnost s pričom o uvjetima rada i oni berlinski ističu da je psihološka pomoć koju kompanija organizira krajnje neadekvatna. Kad je riječ o sindikalnom organiziranju, neki su sumnjičavi u uspjeh zbog prirode samog posla, dok oni nešto valjda upoznatiji s prirodom radničkog organiziranja, problem vide u tome što su preumorni. I naprosto nemaju ni snage ni kapaciteta za taj iskorak.

Međutim, rješenje, barem ono osnovno, vide – treba zaposliti puno više ljudi i smanjiti intenzitet rada i stupanj izloženosti gnjusnim sadržajima. Iz Facebooka, pak, tvrde da osluškivaju probleme na koje nailaze moderatori i da nastoje pružiti svu potrebnu pomoć. Ali kažu i da je moderatura sadržaja “nova i izazovna industrija” tako da nisu sva rješenja još jasna. Valjda im je preizazovno za profit zaposliti više ljudi. Objave medijskih priča i ispovijesti radnika su ih nagnali na određene ustupke, ali teško je zamisliti daljnje poboljšanje uvjeta rada bez radničkog organiziranja i sindikalnog djelovanja.