društvo
vijest

Poljski desničari obećaju “novi medijski poredak”

Foto: AFP / Wojtek Radwanski

Ako vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) pobijedi na izborima sljedećeg mjeseca, poljsko medijsko polje, ali i novinarsku profesiju općenito, očekuju daljnje promjene. Barem ako je suditi po izbornom programu te stranke koji prenosi portal Politico. Kako tamo navode, plan je da se u narednom periodu uvedu strože kontrole novinarske profesije, što bi se učinilo preko formalno “samoupravnog” tijela, sličnog odvjetničkim komorama, a koje bi reguliralo novinarske i etičke standarde.

Iako se to eksplicitno ne navodi, čini se da je plan i da to tijelo određuje tko može biti novinar, pri čemu će se “kovanje” zanata također provoditi preko tijela. Ipak, obećava se kako to neće “ograničiti otvorenost pristupa novinarskoj profesiji”. Sve te promjene, predviđaju vladajući, trebale bi omogućiti stvaranje zloslutno nazvanog “novog medijskog poretka” koji bi se temeljio na “nacionalnim medijima”, kako su preimenovani javni mediji pod vlašću PiS-a. To se provodi, kako objašnjavaju vladajući, zato što je novinarstvo “profesija od javnog povjerenja, koja ima velik utjecaj na oblikovanje stavova i društvene odluke”.

Učvršćivanje kontrole

U svemu tome može se pročitati i moguća najava pokušaja potpunog preuzimanja kontrole nad medijskim poljem od strane vladajuće desnice. To je uostalom u javnim medijima već temeljito provedeno. Tako dnevnik Poljske televizije redovito uključuje bombastične i groteskne naslove poput: “Opozicija ne želi da se Poljacima povećaju plaće”, “Sramotna opozicija”, “Vlada preuzima od nesposobne [opozicijske] lokalne vlasti”, “Vlada ulaže u Poljsku i Poljake”, “Poljaci ne vjeruju kompromitiranim opozicijskim političarima”, “PiS je jamac daljnjeg bogaćenja Poljaka” itd. itd.

Stoga ne čudi da je pod vlašću PiS-a Poljska pala s 18. na 59. mjesto po slobodi medija, prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda. Uzgred, pored spomenutog, izborni program PiS-a uključuje i daljnje zabrane tumačenja povijesti koja odudaraju od službenog državnog narativa te proglašavanje katoličke crkve “moralnim arbitrom u Poljskoj bez konkurencije”.