društvo
vijest

Pomama za bijelom djecom

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

“Europa je postala kontinent praznih koljevki, dok je u Africi i Aziji suprotno”. Tako je mađarska ministrica obitelji, mladih i međunarodnih poslova (tim redoslijedom) Katalin Novák predstavila povod prošlog tjedna održanom Demografskom samitu u Budimpešti. Samit je formalno organiziran da bi se upozorilo na katastrofalne demografske brojke na istoku Europe. I tu ima dosta opravdanja. Većina novih članica EU ima ozbiljan pad broja stanovnika, a neke od njih sada dolaze na razinu naseljenosti sličnu onoj otprije pedesetak godina.

Uzroci su također svima poznati: radi se prije svega o ekonomskoj emigraciji iz tih zemalja prema zapadu kontinenta, a onda i o padu nataliteta, ponegdje čak i povećanju smrtnosti, a sve povezano kako s emigracijom mlađih ljudi, tako i s općenitim padom socijalne sigurnosti posljednjih tridesetak godina.

Paradoks je međutim u tome da je ovaj samit organizirala vlada koja se najgrčevitije bori protiv doseljavanja stanovništva u zemlje s niskim natalitetom, doseljavanja koje je spriječilo pad broja stanovnika u zemljama zapadne Europe, unatoč također smanjenom natalitetu. Ako je problem pad broja stanovnika, otkud otpor doseljavanju?

Ideologija sa zidića

Dio odgovora na to krije se i u govoru koji je, kako prenosi Guardian, na samitu dao bivši australski premijer Tony Abbott. On je osobito kritizirao “neke” na Zapadu, uključujući i članove britanske (formalno i australske) kraljevske obitelji koji ne žele imati više od dvoje djece kako ne bi pogoršali situaciju s klimatskim promjenama: “manje djece u zapadnim zemljama neće popraviti klimu jer se drugdje rađa toliko puno djece”.

Kada netko iz udaljene Australije govori o “Zapadu” možete biti sigurno da zapravo misli na – bijelu “rasu”. Kako pokazuju govori dužnosnika, uključujući i govor mađarskog premijera Viktora Orbána, ono što se u Budimpešti, a sve češće i drugdje, podvaljuje pod demografiju zapravo je sličnije eugenici. Problem nigdje nije nedostatak ljudi, već višak melanina. Demografski problem postoji samo ako ljudima smatrate isključivo ljude svijetle kože.

Političari uostalom sve rjeđe skrivaju svoju rasnu agendu. Kako je prilikom istog samita konfabulirao Orbán, “postoje političke snage koje žele zamijeniti stanovništvo [Europe] s drugima iz ideoloških ili drugih razloga”. Riječ je o motivu izravno preuzetom iz nacističkih pamfleta, onom u kojem se strahuje od židovske zavjere [koju u ovom slučaju personificira George Soros] protiv arijevske rase.

To su “bjelačke” fantazije kakve ste doprije par godina mogli čuti eventualno od kvartovskog nacista obrijane glave kada je na obližnjem zidiću pio pivo i snifao ljepilo. Sada to slušamo na samitima u organizaciji vlada, na kojima sudjeluju predsjednici država i crkveni velikodostojnici. I kao kod onih koji su rasnu ideologiju izmislili, možete biti sigurni da oni koji je promoviraju to rade samo da prikriju socijalnu katastrofu koju proizvode.