rad
Hrvatska
vijest

U zdravstvu je pet do dvanaest, ali Vlada ima pametnijeg posla?

Foto: KBC Zagreb

Zdravstveni radnici Kliničkih-bolničkih centara Zagreb i Split, kao i Opće bolnice Dubrovnik, danas će se, u sklopu akcije Pet do dvanaest, u podne okupiti u krugu svojih bolnica kako bi upozorili Vladu da nisu zadovoljni tijekom pregovora o novim kolektivnim ugovorima. No pregovori koji upravo traju zapravo su tek povod za prosvjed. Puno dublji uzroci kriju se u prenapregnutosti cijelog zdravstvenog sustava. Kako objašnjavaju u sindikatima zdravstvenih radnika, zbog premalo zaposlenih radni uvjeti su katastrofalni, a prekovremeni sati koji se sada očekuju u svakodnevnom radu na granici fizičke izdržljivosti.

U takvoj situaciji, sindikati pokušavaju ispregovarati novi kolektivni ugovor koji bi skinuo ograničenja na rast plaća, što ne bi samo omogućilo kompenzaciju za pretežak rad, već bi i barem usporilo stalni odljev zdravstvenog osoblja iz zemlje, odljeva koji prijeti kolapsom sustava zdravstvenog osiguranja. No iz Vlade se svakom povećanju kategorički protive, tvrdeći kako je riječ o trošku koji bi iznosio previsoke dodatne dvije milijarde kuna u proračunu. Sindikati pak procjenjuju znatno manji iznos od svega 900 milijuna.

Ključ u bravu?

No, čak i bez obzira na ovo cjenkanje, riječ je otprilike o cijeni jednog ili dva od čak 12 vojnih aviona za koje je Vlada neki dan ponovno najavila da ih “moramo” kupiti, unatoč tome što prošla kupnja neslavno propala. Po nejasnoj logici Vlade, mogućnost zračnog napada nepoznatog aktera – koji će nekim čudom zaustaviti 12 aviona – predstavlja veću opasnost nego skori kolaps cjelokupnog zdravstvenog sustava. Već sada ne samo manji gradovi (kao ranije), već i gradovi srednje veličine poput Pule ili Dubrovnika ne mogu privući specijaliste poput pedijatara čak ni uz (za hrvatske prilike) vrlo visoke plaće.

U takvoj situaciji, Vlada ne samo da ekspresno ne reagira kako bi sva sredstva uložila u spas zdravstvenog sustava, već su iz ministarstva rada i zaprijetili liječnicama i tehničarima koji će danas prosvjedovati, tvrdeći kako se radi o “ilegalnom štrajku”. Možda ih planiraju konačno sve otpustiti i otjerati na Zapad pa staviti bolnicama ključ u bravu. Tko zna koliko bismo aviona mogli kupiti kada uopće ne bismo imali javno zdravstvo.