politika
Srbija
vijest

Tenkovi od papira

Foto: AFP / Oliver Bunić

Jučerašnji ždrijeb skupina za Ligu prvaka približavao se svom kraju, ostalo je samo da se još izvuku ekipe iz četvrte jakosne skupine i da se vidi koja će se priključiti kojoj trojci. S obzirom na to da su u četvrtoj jakosnoj skupini mahom najslabije ekipe, ždrijeb je već zašao u razdoblje antiklimaksa. Nogometna Europa je zapravo samo čekala da vidi u koju grupu će RB Leipzig, jedina ekipa iz te jakosne skupine koja bi mogla ozbiljno poremetiti ravnotežu snaga u grupi koja joj dopadne.

No, na tzv. našim prostorima, tenzija se tek zaoštravala. Nakon što su u utorak Dinamo i Crvena Zvezda preskočili Rosenborg i Young Boys, sva se medijska mašinerija upregnula u iščekivanje i najavljivanje njihova mogućeg susreta u skupini Lige prvaka. Naime, Dinamo se uslijed ispadanja nekih favorita u pretkolima našao u trećoj, a Zvezda u četvrtoj jakosnoj skupini. I prepreka, osim slučajnosti, nije bilo. UEFA politički ne dopušta jedino susrete ruskih i ukrajinskih klubova.

I krenulo je izvlačenje ekipa iz četvrte jakosne skupine. Prvo, umirovljena nizozemska nogometna ikona Wesley Sneijder izvuče klub, a onda češki mu kolega Peter Čeh izvuče grupu u koju klub ide. Tu postoje ograničenja jer ne smiju u istoj grupi igrati klubovi iz iste zemlje. Drugu po redu iz četvrte jakosne skupine Sneijder je izvukao talijansku Atalantu, a s obzirom na dosadašnji tijek ždrijeb i njegovu poludirigiranu narav, Atalanti su preostale tri mogućnosti, a ne sedam, koliko je još grupa bilo “otvoreno”. I kada je Peter Čeh izvukao kuglicu u kojoj se nalazio papirić s oznakom “C”, oznakom grupe u kojoj je izvučen Dinamo, postalo je jasno: ništa od meča Dinama i Zvezde.

U narednih se pola sata na portalima s obje strane granice mogao osjetiti antiklimaktički očaj: i medijska mašinerija i politički ološ s obje strane granice bio je duboko razočaran. Propuštena je velika prilika. Velika prilika za bjesomučne klikove i sijanje mržnje. A kako bi to izgledalo, mogli smo vidjeti u ovotjednom “traileru”. Delije, navijači Zvezde, su pred utakmicu sa švicarskim Young Boys, pred ulaz na Marakanu donijeli tenk. Naknadno su ga obojali u Zvezdine boje i dodali grb. Cijela instalacija je popraćena tvrdnjom da se radi o tenku koji je sudjelovao u opsadi Vukovara. Razni zvaničnici su to nastojali demantirati tvrdeći da to nije tenk nego maketa ili da je dopremljen odavde ili odande, ali te su izjave bile krajnje neuvjerljive. Naime, Delije su 2017. godine na košarkaškoj utakmici podigle “šetalicu” s tenkom koja se nalazila točno iznad srpske trobojnice s natpisom Vukovar na ćirilici. Tako da je namjera krajnje jasna.

Brzo je došao i odgovor iz Zagreba. Ispred maksimirskog stadiona je postavljen olinjali traktor, simbol progona Srba nakon Oluje. Nešto boljedržeći traktor postavljen je uskoro i u Vukovarskoj ulici u Splitu, a uvodnu tenziju cijeloj priči je dao napad članova Torcide na kafić u Uzdolju gdje su ljudi u miru gledali prvu utakmicu Zvezde i Young Boys. Dakle, vrlo lako se moglo zamisliti kako bi izgledao taj meč, posebno s obzirom na mit o tome kako je rat započeo neodigranim susretom Dinama i Zvezde na Maksimiru 13.5.1990. godine. A tog dana je u Zagrebu, prema vlastitom priznanju, bio i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. I upravo njegovo objašnjenje i relativizacija tenka najbolji ocrtavaju karikutarulni kontekst u kojem mržnja izbija.

Vučić je stao u obranu tenka tvrdnjom da je posrijedi regularna navijačka i klupska praksa. Prvo je istaknuo da Arsenal ispred svog stadiona ima postavljene topove. I ima, ali ne zato jer su ti topovi gađali ove ili one, već zato što su Arsenal, kako mu i samo ime sugerira, 1886. osnovali radnici u tvornici oružja. No, lako za Arsenal, drugi Vučićev “primjer” je bio naprosto urnebesan. Naime, izvadio je nekakav A4 papir na kojem je bio isprintan nekakav tenk za koji je tvrdio da se nalazi ispred Westfalena, stadiona Borussije Dortmund. I još je dodao da taj tenk na sebi ima oznake “koje podsećaju na neka prošla vremena”. Valjda je mislio na nacizam. Naravno, ispred Westfalena, ili kako se danas zbog sponzorskih razloga službeno zove: Signal Iduna Park, nema nikakvog tenka.

Kako se vrlo brzo otkrilo, posrijedi je tenk snimljen 2014. na danima otvorenih vrata neke kasarne u Bavarskoj. Na tom tenku se nalaze zastave Borussije koje su vojnici okačili tada u čast oproštaja od nekog zapovjednika. A i Vučić, kao netko tko je “odrastao na tribini”, bi mogao znati kakav stav Dortmundovi ultrasi gaje prema nacistima i kako sustavno čiste svoju tribinu, legendarni Žuti zid, od nacističke ološi. Tamo tenk s oznakama “koje podsećaju na neka prošla vremena” sigurno ne bi prošao. Vučić se, dakle, propisno osramotio, ali i barem svima jasno pokazao na čemu se temelje politike ovdašnjih nacionalističkih elita: da parafraziramo Mao Ce-Tunga – na tenkovima od papira. Srećom, Kolinda Grabar-Kitarović se nije oglasila po pitanju tenkova i traktora.