društvo
Hrvatska Slovenija
vijest

Granica između zemalja Unije kao konc-logor

Foto: AFP / Jure Makovec

Slovenske vlasti započele su postavljanje novih 40 kilometara žičane ograde uz granicu s Hrvatskom. Ta se žica nastavlja na već izgrađenih 180km na čiju je izgradnju utrošeno preko 20 milijuna eura. Gotovo trećina južne slovenske granice uskoro će biti opasana žicom, upozorava stranka Levica. Time “centristička” vlada Mladena Šarca u osnovi nastavlja politiku svojih prethodnika, politiku koja je više diktirana potrebom da se nadmaši ekstremna desnica u njezinoj vlastitoj igri nego praktičnom koristi. Formalno, žica je postavljena kako bi se – što jeftinije – bliskoistočnim izbjeglicama na putu prema Zapadnoj Europi prelazak preko slovenske granice učinio što opasnijim.

Žica, dakako, ne zaustavlja izbjeglice iz prostog razloga što uzroci za bijeg nisu nestali. Uostalom, oni koji su preživjeli smrtonosan put od nekoliko tisuća kilometara da bi došli do Slovenije teško da će stati pred žičanom ogradom. U međuvremenu žica čini štetu divljači koja ne poštuje državne granice i zahtjeva veće područje od onog kojim raspolažu male države na jugoistoku kontinenta, ali i šteti lokalnom stanovništvu koje živi u ambijentu sličnijem hladnoratovskim granicama ili konc-logoru nego administrativnoj liniji između članica iste Unije. No, iznenađujuće, s hrvatske strane posljednjih godina potpuno su nestale kritike žičanog ograđivanja.

Dapače, hrvatski ministar policije Davor Božinović pun je razumijevanja za slovenske poteze, čak iako se na nju žale njegovi građani. I to nije jedina točka razumijevanja. Slično hrvatskoj, i slovenska policija je pod ozbiljnim optužbama da ilegalno protjeruje izbjeglice uz znatno nasilje. Prema međunarodnom pravu, osoba ima pravo neregistrirano prijeći granicu ako naknadno zatraži azil prilikom susreta s policijom. Međutim, policije velikog broja graničnih zemalja EU krše zakon ignoriranjem zahtjeva za azilom kako bi onda mogli tvrditi kako je prelazak granice bio ilegalan. Nakon toga, ponovno ilegalno protjeruju izbjeglice iz države bez sudskog procesa, tvrde humanitarne organizacije i mediji uz brojne video dokaze i svjedočanstva žrtava.