politika
vijest

Italija: ekstremnoj desnici vlast iskliznula iz ruku?

Foto: AFP / Vincenzo Pinto

Talijanski birači bi uskoro ponovno trebali na izbore. Ili ipak ne bi? Zemlja je od kraja Drugog svjetskog rata promijenila 65 vlada, što je tek nešto manje od nove vlade svake godine. Ali institucionalna i politička konfuzija ovog je puta iznenadila čak i insajdere uobičajenog kaosa. Što se dogodilo? Od izbora u ožujku prošle godine na vlasti je neobična koalicija antipolitičkog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i ekstremno desne Lige. Oni su s vlasti smijenili Demokrate (PD), tradicionalnu stranku lijevog centra, koja je kažnjena zbog agresivnih antisocijalnih politika i pokušaja da promjenom izbornog sustava konsolidira svoju vlast.

Osobito je velik broj birača PD-a glasao za Pokret 5 zvijezda, uvjerljivog pobjednika prošlogodišnjih izbora, koji je obećavao veću demokratičnost, ali i široke socijalne mjere, poput univerzalnog dohotka. Sve su te mjere u proteklih godinu dana praktički nestale kao tema političkog života. Agendu je preuzela Liga i njezin lider te ministar policije Matteo Salvini koji je poziciju vlasti iskorištavao za podizanje ksenofobije, između ostalog opravdavanjem rasno motiviranih ubojstava i citiranjem Mussolinija. U situaciji u kojoj su se pobjednici iz M5S činili nesposobnim ispuniti obećanja, a Salvini je preko represivnog aparata sve čvršće preuzimao uzde, odnos između partnera se polako mijenjao.

Promjena atmosfere

Prema anketama, Liga je sa 17% potpore skočila na visokih 38% i postala najpopularnija stranka. M5S je sa 33 pala na ispod 20% potpore. Salvini, formalno tek potpredsjednik vlade, ali i čovjek koji sebe vidi kao novog Mussolinija, nije mogao dočekati da sruši vlastitu vladu i konačno zauzme vodeću poziciju, što su mu ankete i obećavale. Na taj se potez odlučio na svojoj “ljetnoj turneji” po talijanskim plažama, kada je najavio prekid suradnje s M5S. A onda mu je odjednom sve iskliznulo iz prstiju. Njegovo napuštanje vlade ne znači i automatske izbore, jer novu većinu bez problema mogu složiti M5S i PD.

Doduše, te stranke za slaganje većine i izbor nove vlade imaju još samo par dana, a dogovor je daleko od postignutog. Proteklih nekoliko godina, demagoška M5S i tradicionalna stranka lijevog centra PD su provele u žestokom međusobnom sukobu. Sad se sve to treba prebrisati preko noći. Kako jutros stvari stoje, njihov premijer bi trebao ostati “tehnokrat” Giuseppe Conte, kojeg je i postavila prošla koalicija, što samo dodatno ilustrira političku konfuziju u zemlji. Uglavnom, novi izbori još uvijek itekako mogući.

No posljednje političke spletke već su promijenile atmosferu. Liga je “kažnjena” u anketama gubitkom nekoliko postotnih bodova što znači da im vlast sada ni nakon izbora nije zajamčena.