politika
vijest

Kako su desničarski tužitelji namjestili izbore u Brazilu

Foto: AFP / Nelson Almeida

U travnju prošle godine, bivši predsjednik Brazila Luiz Inácio Lula da Silva sproveden je u zatvor na odsluženje kazne za korupciju iako u tom trenutku presuda protiv njega još nije bila pravomoćna, niti su iscrpljene mogućnosti žalbe. Manje od pet mjeseci kasnije, to je uhićenje poslužilo kao službeno obrazloženje za njegovu diskvalifikaciju iz predsjedničke utrke. Lula je u tom trenutku premoćno vodio u anketama i smatrao se sigurnim pobjednikom. Formalno, uhićenje bivšeg predsjednika bilo je vrhunac tzv. operacije Autopraonica, velike antikorupcijske kampanje koja je ciljala vodeće brazilske političare. No, pogotovo zbog postupanja prema Luli, mnogi su je kritičari smatrali pravosudnom zloupotrebom s isključivim ciljem političke eliminacije brazilske ljevice čiji je Lula istaknuti predstavnik. Manje od godinu dana nakon što je na izborima bez Lule pobijedio ekstremni desničar Jair Bolsonaro, ti su kritičari dobili konačnu potvrdu svojih sumnji.

Američki portal The Intercept, kojeg uređuje poznati novinar Glenn Greenwald, zaslužan za otkriće američkog golemog protuzakonitog sustava nadzora, objavio je proteklih dana veliku količinu materijala koji teško inkriminiraju brazilsko pravosuđe. Materijali uključuju audio i video snimke te elektronske poruke u kojima suci i istražitelji, koji su tvrdili da postupaju “nepolitički”, intenzivno spletkare kako bi oštetili Radničku stranku na prošlogodišnjim izborima. Tako su se npr. dogovarali kako da sabotiraju dozvole Luli za intervjue, eksplicitno navodeći kako misle zloupotrebljavati sudske odluke u političke svrhe. Jedan od sudionika ovih prljavih planova je upravo Sérgio Moro, bivši tužitelj u slučaju Autopraonica, koji je u međuvremenu postao ministar pravosuđa u administraciji ekstremnog desničara Jaira Bolsonara. U svojoj privatnoj komunikaciji, tužitelji priznaju kako nemaju prave dokaze protiv Lule. On je ipak osuđen i već više od godine dana leži u zatvoru.

S obzirom na presudnu ulogu koju su tužitelji i pravosuđe odigrali u namještanju izbora, ne čudi što je Bolsonaro Moru obećao i doživotnu poziciju suca Vrhovnog suda. Nitko od inkriminarih nije uopće demantirao objavljene informacije, već su samo zaprijetili kako će kazniti “zviždača” koji je omogućio objavu dokaza o njihovim kriminalnim aktivnostima. Objavljivanje tih dokaza, koje je prešućeno u mnogim svjetskim medijima koji su cijelo vrijeme entuzijastično izvještavali o Luli kao korumpiranom političaru, moglo bi ipak teže oštetiti Bolsonara. Desničarski predsjednik se već suočava s velikim prosvjedima protiv svojih neoliberalnih reformi. U međuvremenu, u svega nekoliko mjeseci vladanja, potpora mu je pala na ispod trećine birača. No dok je ljevičarska predsjednica Dilma Rousseff 2016. smijenjena u “pravosudnom puču” zbog tehnikalije u budžetiranju, nitko u nadležnim institucijama ni ne pomišlja na smjenu Bolsonara za kojeg sada znamo da je na vlast došao namještenim izborima.