društvo
Hrvatska
vijest

Supetarska lekcija

Foto: Facebook / Ivana Marković, gradonačelnica Supetra

U subotu se u Supetru na Braču održavao malonogometni turnir u organizaciji tamošnje podružnice Torcide. Kao što je običaj na takvim tipovima turnira, natječu se podružnice iz raznih mjesta, splitski kvartovi i “ekipe” navijačke skupine. Na kraju sportskog dijela događaja, sudionici su se preselili u prostorije Torcide Brač kako bi nastavili s druženjem i zabavom.

Te su se prostorije nalazile točno na putu nekolicini sezonskih radnika i radnica koji su nakon završetka smjene odlazili u svoje sobe na spavanje. Među tim radnicima bilo je i nekoliko njih iz Slavonije. Najuobičajenija pojava ljeti u Dalmaciji. Međutim, ti sezonci su bili srpske nacionalnosti. Prema navodima svjedoka, okupljeni u prostorijama bračke Torcide su krenuli prema sezoncima s pitanjima “Di je Srbin?”. Sumnja se u to da su ih “prepoznali” po naglasku, a možda ih je netko i uputio jer nije baš da se razlikuju naglasci slavonskih Hrvata i Srba.

Sezonci na upite nisu ništa odgovarali i krenula je makljaža. Oboreni su na tlo, a napadači su ih udarali kako su stigli. Navodno su cijelu stvar prekinula svjetla lokalnog taksija nakon čijeg su se dolaska napadači razbježali. No, pored sezonaca, napadnut je i lokalni momak iz Supetra, inače član tamošnjeg DVD-a koji je pokušao zaštititi napadnute radnike. Ubrzo je došla policija i po njihovim izvještajima, dvojica napadača su uhićena: jedan neposredno nakon događaja u samom Supetru, a drugi sutradan u Splitu.

Na svom Facebook profilu se uskoro oglasila gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Ona je bez imalo zadrške osudila nasilje, pogotovo zato što se desilo na etničkoj osnovi te najavila uskraćivanje gradske donacije Torcidi Brač za održavanje malonogometnog turnira kao i zabranu održavanja manifestacije na sportskim terenima koji su u vlasništvu grada Supetra. Ovo gradonačelnici Marković nije prvi istup takve vrste. Krajem prošle godine u javnost je dospijela njena odbijenica Počasnom blajburškom vodu koji je tražio donacije od Grada Supetra. I to pod objašnjenjem da Grad novca nema jer ih je predvidio za obilježavanje 75. godišnjice oslobađanja otoka od fašizma.

Osim gradonačelnice, na svom Facebook profilu su se oglasili i supetarski vatrogasci čiji je član napadnut i najteže ozlijeđen. Oni su također oštro osudili napad, stali iza svog člana na tragu nužne zaštite slabijih i nemoćnijih kao osnove svog djelovanja te pozvali tamošnju Torcidu na promptno očitovanje. Prema navodima pretučenog mladića u napadu nisu sudjelovali brački torcidaši već splitski, a to je naknadno “potvrdila” i gradonačelnica u izjavi medijima.

Bez obzira na to tko je sudjelovao, reakcije supetarske gradonačelnice i vatrogasaca predstavljaju pravo osvježenje i nužno potrebnu rezolutnost u obračunu s etnički motiviranim nasiljem. Nedvosmislena osuda, uskraćivanje sredstava i jako važno – ukazivanje na to da je riječ o napadu na slabe i nemoćne. I samim tim o kukavičluku. Nadajmo se da će ove reakcije poslužiti u najmanje dvije svrhe: dati hrabrost onima koji isto tako misle, ali su zbog straha oklijevali s osudama i svaku onu prozirnu, licemjernu osudu razotkriti kao takvu.

A za napadače teško da ima previše nade. Jedino možda za one iz šireg kruga navijačkih skupina koji bi napokon mogli shvatiti da napad na Zdravka Mamića na Braču otprije nekoliko godina i napad na jadne, sezonske radnike na Braču prekjučer ne da nisu ista stvar, već su vrijednosno dijametralno suprotne.