politika
vijest

Velika beba u Londonu

Foto: AFP / Tolga Akmen

Zvuči gotovo nevjerojatno: samo 18 mjeseci prije isteka svog mandata američki predsjednik Donald Trump je došao u prvi državni posjet Velikoj Britaniji. Američki predsjednici u pravilu su na Zapadu bili cijenjeni gosti, ali nigdje toliko kao u Britaniji koja je kao “poseban partner” zapravo bila najvjerniji saveznik Amerike u svim njezinim vanjskopolitičkim avanturama. I to neovisno o tome kojim su strankama pripadali američki predsjednici i britanski premijeri. Ali ni jedan američki predsjednik dosad nije bio toliko nepopularan u Britaniji kao Donald Trump. Kada je prošle godine došao u posjet, dio ceremonija je morao biti otkazan, a posjet je službeno degradiran sa “državnog” na “privatni”. I najvažnije: Trump se uopće nije mogao pojaviti u Londonu iz straha od golemih prosvjeda i netrpeljivosti stanovništva.

Tada je jedan od simbola averzije glavnog grada prema američkom predsjedniku bio golemi balon koji je prikazivao Trumpa kao razmaženu bebu. Najmoćnija politička figura svijeta nije ni ove godine propustila potvrditi opravdanost te reputacije. Teško je i pobrojati sve gafove i sramotu koju je uspio izazvati ovoga puta, od rasističkog vrijeđanja londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana, ponižavanja premijerke na odlasku Therese May do komplimenata lideru ekstremne desnice Nigelu Farageu. Bilo je tu i komičnih elemenata, poput onog kada je ustvrdio da je lider opozicije i glavni govornik na prosvjedima protiv Trumpovog posjeta Jeremy Corbyn s njim tražio sastanak, ali ga je on odbio. Bizarna je to kompenzacija za stvarnu odbijenicu koju je Trumpu dao vjerojatni budući lider konzervativaca Boris Johnson, koji zna da mu povezivanje s američkim predsjednikom u ovom trenutku može samo štetiti.

Izbor pred Britanijom

Puno je razloga za izbjegavanje Trumpa: osim što luđačkom politikom sankcija aktivno radi na izolaciji SAD-a od svijeta, nije isključeno ni da će svoju zemlju uvući u još jedan katastrofalni rat koji ne može dobiti. On trenutno pokušava uništiti kineske tvrtke zato što su uspješnije od američkih, a sada je najavio i da će uvesti sankcije Meksiku zato što se iz njega iseljavaju ljudi… A ako je suditi po izjavama i njega i dužnosnika, ozbiljno razmišlja i o pokušaju okupacije Venezuele i Irana. Ali nisu samo te avanture ono što ga čini nepopularnim kod Britanaca. On je u tu zemlju došao obećavajući veliki trgovinski deal s SAD-om ako čim prije izađu iz Europske unije. Takav deal je upravo ono čemu se desnica u VB nada. No što pod tim točno misli Trump je pokazao već na prvoj presici u Londonu: deal bi morao uključivati i pristup američkih kompanija britanskom javnom zdravstvu.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) jedno je od najvažnijih dostignuća britanskog radničkog pokreta i još uvijek uvjerljivo najpopularnija institucija u toj zemlji. Ona u popularnoj imaginaciji čini ključnu razliku između VB i SAD-a: u Britaniji vas nitko bolesne neće ostaviti da se sami snalazite. Istodobno, NHS je golemi sustav na kojem bi vrlo rado parazitirale brojne privatne tvrtke, uključujući i one iz Amerike. No unatoč svim napadima na javno zdravstvo tijekom godina, njega nije uspjela razmontirati ni Margaret Thatcher. A sudeći po raspoloženju u Britaniji neće ni Trump. Uplašen reakcijom, te ponovo golemim prosvjedima održanima jučer, Trump je pokušao povući najave privatizacije NHS-a. No ne prije nego što je natjerao mnoge Britance da se dobro zagledaju u svoju budućnost.

S jedne je strane Trump, sa svojim širenjem mržnje i ponašanjem razmaženog djeteta, a s druge šef laburista i govornik na prosvjedu protiv Trumpa Jeremy Corbyn, koji obećava ne samo razumnu vanjsku politiku, nego i proširenje socijalnih prava. Teško je danas u Londonu naći veći kontrast od njih dvojice.