klima
BiH Hrvatska
vijest

Ponovo poplave u BiH i Hrvatskoj

Foto: AFP

U nekoliko bosanskohercegovačkih mjesta jutros je došlo do izlijevanja rijeka iz korita, što je dovelo i do zatvaranja prometnica. Osobito je kritično u gradiću Tesliću, koji je ostao izoliran jer su poplavile sve obližnje rijeke. Dijelovi Doboja već su evakuirani, a za plavljenje dijelova grada spremaju se i Banja Luka i Sanski Most. Kako javljaju agencije, neka su sela oko Maglaja već poplavljena, a pojavile su se i snimke kuća pod vodom iz više mjesta. Iako zasad nema vijesti o poplavljenim objektima u drugim dijelovima zemlje, zatvorene su ceste oko Banovića i Zavidovića, Bihaća, Prnjavora, Jajca. Iako su vijesti nepotpune, čini se da je u opasnosti dobar dio sjevera BiH, a situacija se mijenja iz minute u minutu kako vodostaji rijeka rastu preko svih očekivanja.

Situacija je dramatična i s hrvatske strane Une, osobito u Kostajnici, ali strahuje se od moguće poplave i u Karlovcu. Više cesta zatvoreno je i na Baniji i Kordunu. Ovakvo stanje posljedica je izrazito visokih oborina: jučer je na nekim mjestima palo preko 90mm kiše. Tlo je gotovo posvuda natopljeno pa se očekuje daljnji rast vodostaja gotovo svih rijeka. Osim plavljenja objekata, materijalne štete i opasnosti za zdravlje i živote stanovništva, poplave u pravilu uzrokuju i nedostatak pitke vode, prekide opskrbe strujom te otežavaju ili onemogućuju promet što uzrokuje probleme i u pružanju nužne pomoći stanovništvu u ugroženim područjima. Da stvar bude gora gotovo se sigurno očekuju i nove padaline narednih dana.

Dok se sa strepnjom gleda prema rijekama, ali i prema nebu, mnoge je situacija podsjetila na katastrofalnu 2014. godinu kada je u Srbiji, BiH i Hrvatskoj u poplavama poginulo 83 ljudi. Tada su ogromna šteta i gubitak života izazvali brojne polemike oko stanja službi za izvanredna stanja u zemljama regija, ali nešto stidljivije i polemike o posljedicama klimatske katastrofe na našem području. Dok vlasti uvjeravaju da su sada spremnije za katastrofe nego ranije, to je nažalost nešto što samo katastrofa može potvrditi ili demantirati. S druge je strane sigurno da u proteklih pet godina nije napravljeno baš ništa da bi se usporio klimatski kaos koji prijeti cijeloj biosferi. U takvoj situaciji, bez obzira na spremnost službi, katastrofe su zagarantirane.