društvo
vijest

Poljski desničari prosvjedovali protiv Židova

Foto: AFP / Alik Keplicz

Tisuće prosvjednika okupile su se u subotu ispred američke ambasade u Varšavi kako bi prosvjedovali protiv – Židova. Neočekivano brojan skup iznenadio je obje vlade: Poljska je jedan od najbližih američkih saveznika u Europi, a otkad je na čelo SAD-a došao Donald Trump, odnosi su se samo poboljšali. Vladajuća poljska ekstremna desnica redovito je u problemu s institucijama EU zbog optužbi za nepoštovanje vladavine prava te ljudskih i manjinskih prava, ali uvijek je mogla očekivati podršku od američke administracije. Sličan je odnos nastojala razvijati s još jednom ekstremno desnom vladom: onom izraelskom. No, nedavna eskalacija antisemitizma kvari oba odnosa.

Subotnji prosvjednici nosili su transparente i majice s natpisom “Ovo je Poljska, a ne Polin”, pri čemu se koristi naziv za Poljsku na jidišu, starom jeziku europskih Židova. Prosvjednici su htjeli sugerirati kako Židovi “preuzimaju” Poljsku. No u ovoj zemlji od oko 40 milijuna stanovnika, Židova ima tek nešto više od tri tisuće i njihova je prisutnost u današnjoj Poljskoj sasvim nevidljiva. Sulude teorije zavjere o pretjeranom židovskom utjecaju doduše imaju dugu tradiciju: prije Drugog svjetskog rata Židovi su činili petnaestak posto stanovništva i predstavljali vjerojatno najveću židovsku zajednicu na Svijetu. Ta zajednica gotovo je u potpunosti masakrirana tijekom nacističke okupacije.

Ponosni na povijest

Holokaust je zapravo formalno i povod ovog prosvjeda. Naime, američka ambasada načelno lobira za isplatu kompenzacije žrtvama holokausta, što je Poljska dosad odbijala učiniti. Iako ovo lobiranje nije nikakav ultimatum vladama, u teorijama zavjere poljske ekstremne desnice sve je to dokaz da Židovi vladaju svijetom i da su se vratili uništiti Poljsku. Ovo se događa u atmosferi predizborne kampanje za europarlament, a među prosvjednicima isticali su se pobornici Konfederacije, široke koalicije koja je još desnije od vlade. Ta koalicija nema nikakvih problema s tim da koristi otvoreno rasističke, mizogine i antisemitske parole, a neka istraživanja pokazuju da je tom retorikom postala najpopularnija opcija među muškarcima mlađim od 30 godina.

Neki od subotnjih prosvjednika nosili su i natpise “neću se ispričati za Jedwabne”, što se odnosi na poljski pogrom nad Židovima u istoimenom selu 1941. godine. Ovaj natpis je znakovit jer je poljska vlada nedavno kriminalizirala svaki spomen poljskog sudjelovanja u holokaustu, tvrdeći umjesto toga da je antisemitizam isključivo njemačka stvar koja se nepravedno nameće Poljacima. Ekstremna desnica pritom pokazuje uobičajenu “shizofreniju”: kao što je moguće pjevati “Jasenovac i Gradiška Stara”, a istodobno tvrditi da u Jasenovcu nije nitko ubijen ili skandirati “Nož, žica, Srebrenica”, a tvrditi da se tamo nije ništa značajno dogodilo, tako je moguće i odbijati se ispričati za Jedwabne, a tvrditi da poljska desnica s holokaustom nema baš nikakve veze.