politika
vijest

Kad se Trump “umiješa” u izbore

Foto: AFP / Saul Loeb

Otkad je prije više od dvije godine Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, njegovi politički protivnici u zemlji su praktički sve svoje nade polagali u tzv. Muellerovu istragu. Ona je trebala dokazati da izbor predsjednika s otvoreno nacionalističkim, rasističkim i mizoginim tendencijama nije odraz stanja u američkom političkom sustavu, nego posljedica neprijateljskog djelovanja izvana – drugim riječima “ruskog uplitanja”. U toj interpretaciji, Trump je zapravo samo Putinova marioneta i bez svog gazde nikada ne bi mogao pobijediti na izborima. Razotkrivanje ove zavjere trebalo je potaknuti patriotski orijentirane Amerikance da napuste Trumpa, a predsjednika da podnese ostavku ili bude opozvan.

Objava punog izvještaja Muellerove istrage očekuje se ovaj tjedan, no još je prošlog mjeseca objavljen kratki sažetak koji predstavlja veliko razočaranje za američku opoziciju, jer u osnovi Trumpa odrješuje krivnje za zavjeru s Rusima. I sam Trump je u međuvremenu pronašao spasonosnu formulu: priznaje “rusko uplitanje”, ali negira da je na bilo koji način sudjelovao u njemu. Uostalom, nije teško vjerovati u to da je Rusija doista željela utjecati na američke izbore. Postoje li uopće izbori na koje ne želi utjecati neka od stranih zemalja, pa makar i samo lobiranjem i propagandom, za što je u suštini Rusija ovdje i optužena? No to nije spriječilo da se “uplitanje” posljednjih godina počinje isticati kao teški oblik agresije i ozbiljna opasnost.

Vojskom protiv miješanja

Zanimljivo je zato da ni američka opozicija ni europski lideri – jednako zabrinuti zbog “uplitanja” kao i njihove američke kolege – nisu našli za shodno da upozore na činjenicu da sam Trump sasvim izravno i otvoreno pokušava mijenjati tijek izbora u manjim državama i to u korist političara sa sličnim ekstremno desnim političkim profilom poput njega. Uoči prošlotjednih izbora u Izraelu nije samo ugostio Benjamina Netanyahua, nego mu je tom prilikom poklonio i dio susjedne Sirije, jasno dajući na znanje da bi još tuđeg teritorija moglo biti pridodano ako na vlasti ostane ekstremni desničar. Sada poljski mediji najavljuju da bi na 80. obljetnicu izbijanja II svjetskog rata Trump mogao posjetiti Poljsku, što će izgleda biti puno više od obilježavanja povijesnog datuma.

Posjet bi se trebao dogoditi uoči parlamentarnih izbora u Poljskoj na kojima bi vladajući ekstremni desničari – prema sadašnjim anketama – mogli izgubiti. Trump drugim riječima planira misiju spašavanja vlade koju Europska komisija želi staviti pod “sankcije” zbog kršenja “vladavine prava”. Sve prate i planovi povećanja broja američkih trupa i raketa u Poljskoj, osobito uz granicu s Rusijom. Poljskoj se – za razliku od Izraela – zasad ne može obećati teritorijalna ekspanzija, ali barem se mogu dodatnom vojskom i opremom uzburkati nacionalni duhovi. Prema argumentaciji koju su prihvatili i NATO i EU, naoružavanje uz granicu trebalo bi dovoljno preplašiti Ruse da odustanu od daljnjeg “miješanja” u izbore. Nadamo se prije nego što izazove rat s katastrofalnim posljedicama.