društvo
vijest

U Njemačkoj tužitelji štite ekstremnu desnicu od satire?

Foto: Zentrum für Politische Schönheit

To da su sigurnosne službe mnogih zemalja Europe posljednjih godina pojačale nadzor potencijalnih terorističkih grupa na svojem teritoriju vjerojatno nikoga neće osobito iznenaditi. Naposljetku, niz napada – što islamističkih, što islamofobnih – trebao bi služiti kao uvjerljivo opravdanje za to. No slučaj iz Tiringije u Njemačkoj zapravo pokazuje da stvari često nisu ni jednostavne ni bezazlene. Tamo je nedavno gotovo slučajno otkriveno kako je pod intenzivnim nadzorom za opasnost od terorizma jedna umjetnička grupa čiji je osnovna aktivnost – satirična kritika ekstremne desnice. Iako se priča sama po sebi čini kao satira, odmotavanje klupka razotkrilo je činjenice koje nisu nimalo smiješne.

Naime, kako piše Guardian, umjetnička grupa Centar za političku ljepotu (Zentrum für Politische Schönheit) još je 2017. godine postavila repliku poznatog berlinskog spomenika Holokaustu ispred kuće desničarskog političara Björna Höckea u selu Bornhagenu. Riječ je o lideru ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj državi Tiringiji, ali ujedno i jednoj od njezinih najekstremnijih istaknutih figura. On je spomenik čija je replika kasnije te godine niknula ispred njegove kuće nazvao “sramotom”, najavljujući da će promijeniti politiku sjećanja u Njemačkoj za 180 stupnjeva, pretpostavljamo u smjeru negiranja Holokausta. Intervencija Centra za političku ljepotu stoga je uspješno skretala pažnju na normalizaciju antisemitskog negacionizma u njemačkoj politici.

Politička veza

Höcke pravno nije uspio ukloniti repliku spomenika, no da se s intervencijom nikako nije pomirio jasno je sugerirao jedan njegov nedavni govor na desničarskom skupu u kojem je Centar za političku ljepotu povezao s terorizmom. To je potaknulo stranku Ljevice (Die Linke) da iskoristi svoje parlamentarne ovlasti i zatraži informacije o postupanju protiv grupe od sigurnosnih službi. Kako se ispostavilo, Centar je doista već više od godinu dana pod nadzorom službi savezne države zbog sumnje u “terorizam”. Nadzorom koji bi formalno trebao biti rezerviran za grupe poput al-Kaide ili Nacionalsocijalističkog podzemlja. Ono što je još neobičnije od činjenice nadzora je formalno obrazloženje koje je za njegovo pokretanje upotrebljeno.

Naime, Centar je svojevremeno najavio i kako pokreće intenzivan monitoring ekstremne desnice, što je državno tužiteljstvo u Geri odlučilo interpretirati kao prijetnju za sigurnost. U toj odluci nije ih pokolebala ni činjenica da se “monitoring” zapravo sastojao od performansa u kojem su članovi grupe hodali okolo u bež balonerima s dalekozorima. Naravno, ovdje nije riječ ni o kakvoj nespretnosti tužiteljstva. Kako je naknadna novinarska istraga pokazala, glavni državni tužitelj u Geri Martin Zschächner, čovjek koji je odgovoran za pokretanje nadzora, je simpatizer i donator AfD-a. Zschächner je odbio komentirati svoje veze sa strankom ekstremne desnice, ali je izjavio kako njegovo postupanje nije “politički motivirano”.

U Tiringiji se krajem oktobra ove godine održavaju izbori u kojima se AfD nada rezultatu koji bi im omogućio smjenu aktualne ljevičarske vlade u saveznoj državi. Dobro povezani i upućeni Björn Höcke im je glavni kandidat.