klima
Srbija
vijest

Voda za sve!

Foto: Facebook / Pravo na vodu

Danas, na Svjetski dan voda, širom Srbije se održavaju prosvjedi i događaji pod parolom “Voda za sve”. Iza koordinirane akcije stoji Inicijativa Pravo na vodu u suradnji s mnogobrojnim lokalnim organizacijama. Tako će se akcije održati u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Vršcu, Novo Pazovi, Petrovca na Mlavi, Nišu i Pirotu.

Svi ti gradovi i mjesta imaju različite probleme s vodom, a ono što ih ujedinjuje u ovoj akciji jest jasan politički stav: žele da pravo na vodu kao osnovno ljudsko pravo uđe u Ustav. I to ne samo kao puko slovo na papiru prepisano iz međunarodnih dokumenata, već kao dio šire državne strategije u vidu brige za vodne resurse i omogućavanja pristupa vodi svima.

A da je situacija u vodnom sektoru u Srbiji poražavajuća i da je krajnje vrijeme za djelovanje, potvrđuje niz primjera. Poznato je već godinama da je voda u Vojvodini krajnje opasna za piće, tj. da više od pola milijuna ljudi pije kancerogenu vodu. Stanovnici Stare Planine, a i drugih mjesta, već duže vrijeme aktivno i ustrajno prosvjeduju protiv gradnje mini hidroelektrana i njihova katastrofalnog učinka na životnu sredinu i vodne resurse. Ti su prosvjedi kulminirali početkom godine velikim protestom u Beogradu.

Postoji još niz problema u sektoru o kojima Inicijativa obavještava javnost, kao što su manjak kanalizacije i onečišćenje glavnog izvora vode baš u Beogradu. Dakle, problema je mnogo, a cilj je jedan: voda za sve!