politika
Hrvatska
vijest

Počasni doktor

Foto: NurPhoto / Alen Gurović

Zagrebačka Muzička akademija predložila je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu. Rektor tog Sveučilišta, Damir Boras, svojevrsni “akademski Bandić”, potvrdio je danas novinarima da je zahtjev krenuo u proceduru.

Što je ponukalo Muzičku akademiju na ovakav čin? Naime, tvrde da im je Bandić napravio novu zgradu. Ili preciznije: “Gradonačelnik Bandić nadzirao je osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima.” Dakle, Bandić dobija doktorat jer je bio redovit na konzultacijama. Samo je, naravno, pitanje tko je tu koga konzultirao.

Oko same dodjele počasnog doktorata u (akademskoj) javnosti se digla velika halabuka. Jedni najavljuju prosvjede, drugi se odriču diploma, treći zdvajaju nad sudbinom države, četvrti tiho žale što oni nisu bili u prilici da ih Bandić zaduži za doktorat, a peti podsjećaju da je prije Bandića ništa manje skandalozni dobitnik počasnog doktorata bio Dragan Čović, vječni “predstavnik” Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Uglavnom, ništa dobro po reputaciju Sveučilišta u Zagrebu, kažu oni u vječnoj brizi oko političke ugroze “izvrsnosti”. Ali i ništa novo. Kako smo natuknuli na početku, vladavina Sveučilištem u Borasovu mandatu ionako je na tragu Bandićeve Zagrebom, a ovaj počasni doktorat nije ništa drugo do ceremonijalna zahvalnica inspiratoru i suradniku. Jer, iskreno, teško je i vidjeti smisao te titule van okvira sitnih političkih povlađivanja.

A samu logiku povlađivanja je danas najbolje objasnio sam Bandić. Na upit reporterke N1 televizije želi li uopće on tu nagradu u vidu počasnog doktorata, zagrebački je gradonačelnik lakonski odgovorio: “Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića.” Drugim riječima, Bandić je izgradio toliku političku moć da svi oni koji žele nešto napraviti u ovom gradu, prvenstveno trebaju dobiti njegovu naklonost. Svi ti simbolički kapitali su samo mrtvi kapitali dok ih ne oplodi Bandićev politički kapital.

Je li posrijedi glavna obrazovna institucija u zemlji ili neki mjesni odbor na periferiji grada, svejedno je. To je Bandić odavno shvatio i najdraži su mu oni protivnici koji misle da su kulturniji, pametniji i obrazovaniji od njega. Zbog toga je, ironično, i zaslužio taj počasni doktorat.