politika
vijest

Najdraža banda ministra policije

Foto: AFP / Andreas Solaro

“Ako netko nije spreman riskirati za svoje ideje, to znači ili da su njegove ideje bezvrijedne ili da je on bezvrijedan”. Ova motivacijska poruka sadržaj je nedavnog tvita talijanskog ministra policije Mattea Salvinija. I vjerojatno ne bi privukla previše pažnje da nije riječ o citatu Ezre Pounda, fašističkog pjesnika američkog porijekla i jedne od kultnih figura suvremene talijanske ekstremne desnice. Ovo naravno nije prvi puta da Salvini namjerno izaziva kontroverze otvorenim koketiranjem s povijesnim fašizmom. Sredinom prošle godine citirao je samog Il Ducea objavivši: “koliko neprijatelja, toliko ponosa”.

No omaž Poundu može se smatrati nekom vrstom pozitivnog signala najvažnijoj otvoreno fašističkoj organizaciji u današnjoj Italiji – pokretu CasaPound. Riječ je o lancu “skvotiranih” fašističkih društvenih centara u kojima se održavaju “kulturne” manifestacije (poput npr. predavanja o prednostima apartheida) te organizira “socijalna pomoć”, ali samo za punokrvne Talijane. Ti centri postali su mjesta okupljanja nasilnih bandi crnokošuljaša koje uvode svoj “red” na ulice. Također, za razliku od pravih skvotova, koji su često samoorganizirani centri otvoreni lokalnom stanovništvu, CasaPound je zapravo usko vezana uz vladajuće strukture.

Nasilje eskalira

Odnosi se to prije svega na uglavnom anonimne bogate donatore, ali posljednjih godina još više na lokalne vlasti. Dobro to pokazuje nedavni primjer Rima, gdje je na vlasti Salvinijev koalicijski partner Pokret pet zvijezda. Gradska je uprava nedavno donijela odluku o “čišćenju” gradskih nekretnina od ilegalnih posjednika, uključujući i one koji su se kao beskućnici naselili u prazne državne i gradske prostore. No među tim prostorima jedna je vidljiva iznimka – ogromna šesterokatnica u samom centru grada. To središte fašističke organizacije CasaPound pošteđeno je planova prisilnog iseljavanja kao “iznimka”. Grad i vlada su pokušali obrazložiti da ta zgrada, za razliku od drugih, ne predstavlja opasnost za zdravlje i sigurnost.

I sve to unatoč tome što se na fašističku bazu neprestano žale susjedi u multikulturnom kvartu u kojem je smještena. Tijekom punih 15 godina koliko CasaPound “djeluje” u Rimu, vlasti nisu ni jednom pokušale preuzeti svoju potencijalno vrlo lukrativnu nekretninu. To je nešto što je nezamislivo za bilo koji drugi skvot. Očekivano, prošle je godine CasaPound izrazila zadovoljstvo dobrim izbornim rezultatima Salvinija, a suradnja bi u budućnosti prema najavama mogla biti i puno bliža. U međuvremenu, nedavno je objavljen službeni izvještaj u kojem stoji kako se broj fizičkih napada na ljude druge boje kože utrostručio otkad je Salvini došao na vlast. Samo naivni mogu vjerovati da to nije povezano s uzajamnim simpatijama šefa talijanske policije i nasilnih fašističkih bandi.